ÅPENT I DAG: 10-20

Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig hos ditt lokalsenter.

Jærhagen Kjøpesenter er et Miljøfyrtårn-sertifisert kjøpesenter. Les rapporten her.

Miljøstasjon

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. Hos Jærhagen finner du stasjoner for papir- og restavfall ved hver inngang til senteret, i tillegg til at de ligger spredd rundt om i fellesarealet.

Pant flasker og bokser

Du finner et panterom med to panteautomater i parkeringshuset (1. etasje) ved inngang 4. Hos Vinmonopolet finner du diverse innhold på plastflasker som kan pantes etter bruk. 

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

 

Klær og tekstiler 

Kan leveres hos: Kristinas Systue og Fretex-bokser

Har buksa fått et hull på kneet, eller virker ikke lenger glidelåsen som den skal? Da er det hjelp å få hos Kristinas Systue. Der får du hjelp med reparering, omsying av klær og mye mer. Du får også hjelp med å trekke om møbler til campingbil, bobil, hagemøbler o.l.

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i en av de tre Fretex-boksene like ved inngangen til Burger King.

Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene. Fretex ønsker at gavene er hele og fine slik at de kan gjenbrukes, enten via salg eller Frelsesarmeens utdeling. Les mer om Fretex sin innsamling av klær her.

Hos Zavanna får du 10,- rabatt på handelen din om du har med deg Zavanna handlenett eller Zavanna plastpose. 

Hos Sport Outlet får du i likhet pant ved bruk av bærepose.

Lyspærer og batterier

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

På Jærhagen er det er stort utvalg butikker som selger lyspærer og batteri. Alle stedene hvor dette produktet selges, tar de imot brukte produkter.

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

El-avfall

Power og Elkjøp har en stor el-avfall stasjon på baksiden av senteret ved varemottak C. Her kan en levere inn el-avfall i senterets åpningstid, etter avtale med butikkene.

Har du mobil elller pc og vil kaste det på en sikker plass, har Elkjøp en el-retur safe til slike produkter i butikken. De tar også i mot lyspærer/lysrør og elektriske batterier.

Obs Bygg har også el-retur. Her selger de også miljøvennlige handlenett.

Hos Elektroimportøren tar de i mot EE-avfall vederlagsfritt. Avfallet må være i samsvar med butikkens sortiment, og gjelder kun private husholdninger. De tat også i mot batterier og lyspærer/lysrør.

Hos Power kan du få pant på elektroniske produkter: Du kan levere inn både fungerende og ødelagte produkter uten kostnad. Du får pant på produktet ut fra tilstand på produktet. Mer informasjon og kalkulator som regner hvor mye poeng du får finner du her: https://www.power.no/repower/repower-pantekalkulator/. Du får også kjøpt produkter gjennom rePower-ordningen, til sterkt redusert pris. 

Power tar samtidig i mot batterier, lyspærer og annen småelektronik som de leverer for deg. De tilbyr henting av hvitevarer, og tar med seg gamle hvitevarer om du kjøper og ønsker hjemmelevering av hvitevarer. 

Power tilbyr vedlikehold og rens av mobiler og datamaskiner hos sin support avdeling. Med godt vedlikehold varer produktene lenger.

 

Kjøkkenredskaper

Kan leveres hos: Jernia

Jernia har en rekke tjenester der du kan fikse på det du allerede har, eller levere det gamle og ødelagte til resirkulering. De har utdannede knivslipere i butikken som kan slipe dine gamle kniver for deg, og de tar imot gamle kjeler, kasseroller og stekepanner og også ødelagte drikkeglass, porselen og keramikk. Disse sendes til resirkulering.

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1 Lerka og Apotek 1 Jærhagen

Apotek 1 Lerka og Apotek 1 Jærhagen tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker, rundt hele 70% av de, får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen.

Miljøvennlig bilvask

Hos Washman på Jærhagen har de topp moderne bilvaskemaskiner. Her stiller de med den nyeste og beste teknologien innen skånsom og miljøvennlig bilvask. Ved valg av vaskemiddel og utstyr brukes kun godkjente produkter etter de krav som stilles til en miljøvennlig bedrift, og de har kun godkjent utslipp.

Reduser matsvinnet

Hos Jordbærpikene på Jærhagen samarbeider de med ordningen Too Good To Go, som et tiltak for å redusere matsvinnet.

Relaterte artikler