ÅPENT I DAG: 10-18

Listen og informasjonen under er hentet fra Ark sine hjemmesider, og er et utvalg av de bøkene Ark anbefaler til årets høst.
Se fullstendig liste hos Ark sine hjemmesider her

Drømmen om et tre av Maja Lunde (i salg fra 9. september)

Med Drømmen om et tre avslutter Maja Lunde et av de store romanverkene i nyere norsk litteratur. Lunde regnes som en av våre største internasjonale forfattere og bøkene hennes er oversatt til 40 språk. Klimakvartetten er feiret av både kritikere og lesere og består av Bienes historie (2015) Blå (2017) og Przewalskis hest (2019).

Handlingen i Drømmen om et tre er lagt til Longyearbyen i 2110: Dypt inne i fjellet, langt mot nord, ligger et hvelv fylt av frø fra all verdens hjørner. Tommy vokser opp i Svalbards brutale landskap, med to brødre han vil gjøre alt for og en farmor som er hvelvets frøvokter. Å overleve like sør for Nordpolen krever mye, men det lille samfunnet har funnet sin form, de har for mange år siden kuttet kontakten med andre land, og lever i pakt med naturen.

Så rammes Longyearbyen av en katastrofe.

Gjestene av Agnes Ravatn (i salg fra 6. oktober)

En etterlengtet bok av forfatteren av Dei sju dørene (2019) og Fugletribunalet (2013) Ravatn er spesielt god til å kombinere litterær dybde med spennende plott og særegen humor.

Gjestene handler om Karin og Kai som får låne en påkostet hytte ved Oslofjorden. Den arkitekttegnede hytta går i ett med terrenget og mangler ingen ting. En dag spaserer Karin rett på en hyttenabo som viser seg å være forfatteren Per Sinding. Han er gift med en enda større forfatter, nemlig Hilma Ekhult. Nye penger møter gamle og snart har Karin og Kai viklet seg inn i noe de ikke kommer seg så lett ut av.

Her er det bare å glede seg!

Femten år av Vigdis Hjorth (i salg) 

Vigdis Hjorth skriver lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppdage løgn og velge å leve sant. Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet - måltidene ved bordet hjemme, skiturene i marka, somrene på hytta, besøkene hos mormor på øya. Mor, far, søster og bror er de viktigste menneskene i livet hennes. Og så har hun Karen, som er bestevenn. Roen brytes den sommeren Paula oppdager en bunke med brev som moren har skrevet til mormor. Familielivet som beskrives i dem er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn. Morens forstillelse blir et sjokk for Paula. Hvordan skal hun bære det hun plutselig vet? Hun står på terskelen til å bli voksen, og verden åpner seg for henne som et forferdelig og et vidunderlig sted. Hun vil ikke begynne å lyve om livet sitt.

Familieverdier av Jens M. Johansson (i salg)

Dette er kanskje en av seinsommerens morsomste bøker. Familieverdier er en syrlig samtidssatire og en komedie om en manns fall.

Den tidligere tennisproffen Storm Sandberg har mistet alt. Padel-anlegget på Vinterbro ble ikke den suksessen han hadde håpet på og kona, den franske galleristen Margot, er i ferd med å forlate han. Det hjelper ikke at mora er den store teaterregissøren Gerd Bye, som kombinerer omsorg og manipulasjon i en fin miks.

 

Egne barn av Trude Marstein (i salg)

Trude Marstein skriver drivende godt om de trivielle, forbudte og gale følelsene som ligger under overflaten når mennesker møtes.

Det er fellesdugnad på torpet som Anja eier sammen med eksmannen Ivar. De nye kjærestene er med og alle barna er der. Egne barn handler om ambisjoner og skuffelser, om pretensjoner og avsløringer. Om vår jakt på tilhørighet og mening, på beruselse og overskridelse. Om barna og makten man har og ikke har over dem, ansvaret og lengselen etter frihet. Og om gleden og kjærligheten som dukker opp glimtvis, nærmest ved en tilfeldighet.

Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke (i salg fra 14. oktober)

Nina Lykke er klar med oppfølgeren til romanen Full spredning som hun fikk Brageprisen for.

Hvis du vil lese om bortskjemte middelklassemennesker som graver rundt i sitt eget navlelo, da er dette boken for deg.

Knut er en middelaldrende forfatter med én suksessroman bak seg. Han bor vegg i vegg med Frank, grafisk designer med hjemmekontor og Knuts livsvitne, så å si. Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Frank skal få være med og bo gratis på Knuts rom på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, nå som han endelig har fått en slags ny sjanse.

Knivtid av Kim Hiorthøy (i salg fra 2. september)

Kim Hiorthøy, født 1973, er utdannet billedkunstner og har lang fartstid som grafisk designer og illustratør, men har også arbeidet med musikk, koreografi og film.

Knivtid består av 50 korte fortellinger. De fleste handler om å fortelle fortellinger, om fortellingene som blir fortalt og om de som forteller dem. Det starter ofte enkelt og tilforlatelig, for etter hvert å ende i ville og noen ganger hallusinatoriske reiser ned i tilværelsens mørke hjørner og avlukker.

Blodmåne av Jo Nesbø (i salg)

Krimkongen Jo Nesbø er aktuell med en ny og spennende bok denne høsten.

Harry har reist til Los Angeles for å drikke seg i hjel etter at livet hans er gått i stykker. Langt på vei har han greid det, men ikke helt. Han har hjulpet den eldre filmskuespilleren Lucille unna et narkotikakartell hun skylder én million dollar. Hun har gitt ham husly, selskap og en skreddersydd dress. I Oslo er to jenter forsvunnet og drept. Én av de mistenkte er en kjent eiendomsbaron. Katrine Bratt vil kontakte landets fremste spesialist på seriemord, men for sjefene i Politiet er et samarbeid med Harry Hole uaktuelt. Den mistenkte eiendomsbaronen vil derimot hyre ham som privatetterforsker. Harry takker nei, men det er før kartellet tar Lucille som gissel. Løser han saken, skal han få en bonus som dekker Lucilles gjeld. Hjemme i Norge samler Harry et lag bestående av en kokainselgende barndomsvenn, en korrupt politimann og en kreftsyk psykolog. Kartellet har gitt dem ti dager. Klokka tikker, og det er varslet blodmåne over Oslo.

Alle bøkene kommer til salgs hos Ark

Relaterte artikler