1. Gå aldri sulten i matbutikken

Da er det så lett å plukke med seg mye mer enn du egentlig trenger, og oppmerksomheten vår trekkes gjerne mot den raske energien boller, brus, sjokolade og chips tilbyr. Klarer du å styre unna er du på god vei mot en sunnere handlekurv.  

2. Planlegg og skriv handleliste

Det er alltid smart å sjekke hva du har i kjøkkenskap og kjøleskap før du går i butikken, slik unngår du å handle inn mat du allerede har. Samtidig får du oversikt og kan spise opp maten din - og sparer penger! Husk ta med handlelappen i butikken.

3. Se etter Nøkkelhullet.

Matvarer med dette merket på emballasjen inneholder mindre mettet fett, sukker og salt, samt mer fiber, enn tilsvarende matvarer i samme kategori. Så slipper du å stå å undre over hva slags kjøtt, tomatsaus eller ris som er best for deg.

4. Velg brødvarer med Brødskala’n

Velg brødvarer merket grovt eller ekstra grovt i Brødskala’n. Grove kornprodukter er bra for deg, det gir energi, fiber, vitaminer og mineraler. Fiberinnholdet bidrar til økt metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukker. 

5. Fyll kurven med frukt og grønt

Kjøp frukt og grønt som snacks, det er mye billigere enn sjokolade og potetgull. For eksempel er kiloprisen for smågodt rundt 170 kroner, mens den for gulrot, bananer, pærer, epler, fersken og appelsiner kan være mellom 20 og 30 kroner 

Vi kan alle bli litt bedre på «5 om dagen». Første steget mot mer grønt i kosten, er å ha det tilgjengelig hjemme. 

6. Vann er den beste tørstedrikken

Spar brus og andre søte drikker til helgekosen. Det er både unødvendig penger å bruke og energi å få i seg i hverdagen. Vann er den beste tørstedrikken. Om du bare må ha noe søtt å drikke, gå heller for sukkerfri eller «light» alternativene.

7. Er du i tvil, sjekk ingredienslisten

Å lese næringsdeklarasjoner kan være forvirrende for mange, men det finnes et triks: se kun på listen over ingredienser, dersom fett, sukker og/eller salt kommer høyt opp på listen, så er dette mest sannsynlig en matvare du kan begrense til helgen. Eller sammenlign med andre tilsvarende produkter. Kan du finne et produkt hvor fett, sukker og/eller salt kommer lenger ned på listen? Les mer om merking av matvarer.

Lykke til med handleturen!

Innholdet er hentet fra matprat.no