Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter. 

Miljøstasjoner

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. Hos Alti Buskerud har vi rest- og papirdunker fornuftig plassert rundt omkring i senteret. Det er mange av de, slik at de skal være lette å finne.

Buskerud Miljøstasjon 2023

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: Coop OBS

Coop OBS tar også i mot glassflasker.

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alle flasker og bokser med pant kan du pante i panteautomaten hos Coop OBS.

Coop OBS tar også i mot glassflasker.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Glass

Klær, tekstiler, sko og briller

Kan leveres hos: KappAhl, Dressmann, Cubus, Kid Interiør, H&M, Synsam og Brilleland

KappAhl tar imot klær, sko, accessories og tekstiler fra hjem og bolig, så lenge de er hele og rene. Du får en verdisjekk på 50 kroner per innlevert pose. Verdisjekken kan du bruke neste gang du handler for over 300 kroner i butikken. Kan bruke 1 kupong per kjøp og varer til full pris.

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i Fretex-bokser hos Dressmann. Dressmann har også en skredder som kommer og henter klær en gang i uken. Skredderen tilpasser klær etter kundens ønske mot et tillegg. 

Du finner også en innsamlingsboks for klær ved kassen hos Lindex.

Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene. Fretex ønsker at gavene er hele og fine slik at de kan gjenbrukes, enten via salg eller Frelsesarmeens utdeling. Les mer om Fretex sin innsamling av klær her.

Hos Kid Interiør tar de i mot brukte interiørtekstiler i samarbeid med UFF Norge.

I tillegg selger Lindex produkter der man kan reparere og redesigne klær helt selv.

H&M tar imot klær og tekstiler i alle tilstander i sine klesinnsamlingsbokser. Slik fungerer det:

  1. Ta med uønskede klær eller tekstiler, uansett merke og tilstand
  2. Lever posen med uønskede klær i kassen, og motta en gavekupong med 10% på en valgfri vare som du kan bruke ved neste kjøp. Du kan levere inn 2 poser daglig og få 10% rabatt per pose. Enkelt!
Når du har levert dine tidligere favorittplagg i en av våre klesinnsamlingsbokser, tar H&Ms forretningspartner I:CO over. De tømmer boksene, og sorterer innholdet i tre kategorier:
  • Bruktklær: Klær som fortsatt kan brukes blir markedsført som bruktklær.
  • Gjenbruk: Klær som ikke lenger kan brukes, blir gjort om til andre produkter, som rengjøringskluter eller nye kleskolleksjoner.
  • Resirkuler: Alle andre klær og tekstiler brytes ned til tekstilfibre og brukes til å lage f.eks. isolasjonsmaterialer.

Lever dine gamle briller hos Synsam og Brilleland

Du kan levere dine gamle briller hos Brilleland og Synsam. De tar imot alt, selv ødelagte innfatninger og solbriller fra andre butikker, og bruker materialene til å lage nye briller!

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Småelektrisk, el-avfall, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: Clas Ohlson, Lampehuset, Elkjøp, Nille, Coop OBS, Kitch'n, Mester Grønn, Christiania Glasmagasin.

Coop OBS tar i mot batterier, lysrør og lyspærer.

Lampehuset tar i mot lyspærer, lysstoffrør og batterier.

Elkjøp og Kitch'n tar i mot alt av el-avfall, og Nille, Mester Grønn og Clas Ohlson tar i mot el-avfall i samme sjangre som de selger.

Christiania Glasmagasin tar imot småelektrisk.

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Alti Jernia Kjøkken 750X500

Kjøkkenredskaper

Kan leveres hos: Kitch'n

Kitch'n tar i mot det meste av kjøkkenredskaper.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

Elektronikk

Kan leveres hos: Telenor og Telia

Telenor tar imot gamle telefoner.

Telia tar pant i gamle telefoner og hjelper deg med å få kastet for eksempel gamle Nokia-mobiler.

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos: Clas Ohlson

Hos Clas Ohlson kan du pante tonere og blekkpatroner. Du får 10,- i pant per toner og 20,- per blekkpatron. De patronene som er en del av produktsortimentet deres, blir påfylt igjen og solgt på nytt som Clas Ohlson-patroner. De patronene de ikke selger, sørger de for at materialgjenvinnes på riktig måte.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1

Apotek 1 tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen.

Handlenettene deres er laget av resirkulert polypropylen eller resirkulert tøy.

Zavanna har miljøvennlige handlenett til flerbruk, samt at kunder som har med seg pose eller nett fra Zavanna til gjenbruk får 10,- i rabatt på kjøpet.

Service av klokker og smykker

Hos Bjørklund tilbyr de batteriskift, trykktest og annen klokke-service. De tilbyr i tillegg service på smykker, rensing og annet i butikk, og kan samtidig sende produkter videre til gullsmed og serviceverksted.

Hos Aseco kan du levere inn gull. De tar i mot byttegull, som blir smeltet om til nye smykker. Du kan velge deg ut nye smykker i butikken, eller få laget noe fra en av våre kataloger.

Miljørabatt på kaffe

Du får 5,- miljørabatt på kaffen hos La Baguette om du har med egen kopp!