Når det er kaldt ute må vi kle oss smart. Mange kler på seg for mye. Lar du kulda på trappen før treningen avgjøre klesvalget, kommer du til å svette altfor tidlig. Du blir våt og begynner å fryse, spesielt hvis du stopper opp. Faktisk kan du gjerne fryse litt før treningen og de første minuttene av løpeturen. Så snart du er i gang, kommer kroppstemperaturen raskt opp på et behagelig nivå. Kler du på deg mindre får du også større glede av treningsøkten, fordi klærne gir deg mer bevegelsesfrihet.
Tenk lag!
En god regel når du skal kle deg for kulda er å velge flere tynne lag fremfor ett tykt. Tenk alltid lag - uansett hvilken utendørsaktivitet du skal gjøre. Det gir luft mellom plaggene, og tørr luft er den beste isolasjonen som finnes. Tre lag er mer enn nok, noen ganger er det for mye. Når du løper, er det beina som jobber mest og skaper varme. Derfor er det viktigst at overkroppen holdes varm. Ull-longsen kan som oftest få ligge igjen hjemme.
Lag 1 – ull og/eller syntet
At du er riktig kledd innerst er avgjørende for god komfort. Dyre og funksjonelle ytterplagg blir lite tilfredsstillende dersom det innerste laget er lite gjennomtenkt. Innerst mot huden skal du ha et tettsittende plagg. Det må sitte tett for at det skal absorbere varme og svette og transportere fuktigheten vekk fra huden. Temperatur og aktivitet avgjør hvilket materiale du skal velge. Skal du holde et høyt tempo, velger du kunstfiber. Velg ull hvis du skal trene rolig eller hvis du fryser lett.
Kunstfiber er bra fordi det er slitesterkt, absorberer lite fuktighet og transporterer svetten effektivt vekk fra huden. Ulempen er at det ikke isolerer så bra og at lukten setter seg raskt i fiberen. Ull, derimot, isolerer meget godt og holder på varmen selv når det er vått. I tillegg er det bortimot luktfritt. Nyere ull har høy komfort og klør ikke som barndommens ulltrøyer. Ulempen er at det er mindre slitesterkt enn kunstfiber. Et alternativ er undertøy i en kombinasjon av ull og syntet – da får du det beste fra to verdener.
Lag 2 – et isolerende mellomlag
Mellomlaget skal gi isolasjon og svettetransport. Det er særlig viktig når gradestokken kryper ned mot ti kalde. Er temperaturen mellom 0 og 10 grader, kan mellomplagget brukes for seg selv. Mellomplagget kan være av ull eller syntet. Husk at det er spesielt luftlaget som dannes mellom plaggene som isolerer. Som nevnt er det særlig overkroppen som trenger isolasjon. Beina gjør så mye av muskelarbeidet at de skaper varmen selv.
Lag 3 – hold vind og nedbør ute
Det ytterste laget skal holde vær og vind ute. Samtidig skal svetten slippes ut. Hvis det ikke blåser, regner eller snør, kan du velge et ytterplagg av tettvevd polyester eller nylon. Slike plagg er ikke vind- eller vanntette. Mange ytterplagg har ulike vind- og vanntette membraner i tillegg. Disse er laminert på en duk av polyester eller nylon. For at plagget skal være helt vanntett, må alle sømmer sveises slik at vannet ikke finner noen veier inn. Løper du uansett vær, bør du velge en jakke og eventuelt også en bukse med membran. Løper du mest i godvær, kan en vindjakke eller vindbukse være godt nok.
Vesten - det mest undervurderte løpeplagget?
Vesten er et undervurdert plagg som burde finnes i enhver løpers garderobe. En vest holder vær og vind ute gjennom beskyttelsen i front, og slipper ut fuktighet gjennom armene og ofte også gjennom lufting i rygg. Dermed holder du varmen, samtidig som du slipper ut overskuddsvarmen.
Hold brystene varme
Mange jenter svetter ekstra rundt brystene, som igjen kan føre til at man blir ekstra kald på dette området. En sports-BH i ull transporterer svetten bort fra huden og holder deg varm og god både under og etter løpeturen.
Underkroppen
På underkroppen velger du en bukse eller tights etter hva du liker best. Det fine med en bukse er at den er litt løsere, og du får et isolerende luftlag mellom plagget og huden. Mange underdeler – både bukser og tights – har en glatt utside og en flosset innside som holder deg varm og komfortabel. Blåser det veldig, bør du ha en bukse med vindtett materiale i front. Er det ekstra kaldt, tar du på deg superundertøy i ull eller syntet under. Husk også en god truse enten i syntet eller ull.
Hold deg varm på føttene
Fryser du lett, bør du gå for ullsokker. Vil du ha mer slitestyrke, kan du gå for en blanding av kunstfiber og ull. Velg sokker som dekker anklene. Tynne sokker er som oftest mest komfortable, og ettersom luft gir isolasjon, kan det være lurt å velge to tynne sokker istedenfor én tykk. Også skostørrelsen er viktig. Fryser du lett på beina, bør du velge sko i en størrelse større enn du tradisjonelt bruker og gjerne litt bredere sko. Er skoene for trange, er det lett å bli kald. Sørg for at du kan vifte med tærne!
Ikke glem hode og hender!
Mye av overskuddsvarmen forsvinner via hode og hender. Det betyr at du kan bruke hodeplagg og hansker til å regulere temperaturen. Blir du for varm, kan du lufte ut ved å ta av deg lue, votter eller hansker. Velg en lue som dekker hele hodet og ørene, og som ikke blir veldig våt på turen. Den bør være laget for løping eller andre lignende aktiviteter. Bruk tynne eller tykke hansker, alt etter hva du foretrekker. Er det skikkelig kaldt, bør du velge votter – da holder du varmen bedre. Eventuelt kan du gå for et par hansker med overtrekk som gjør dem om til votter. Det fungerer godt, så fremt det ikke er for kaldt.
Husk også refleks
Bruk alltid refleks! Små refleksdetaljer hjelper, men er gjerne ikke nok til at du er godt synlig. Husk også at refleksen forringes over tid. Bytt derfor refleksvest regelmessig.
Lei av å løpe i mørket? Prøv hodelykt!
At det er bekmørkt i marka, betyr ikke nødvendigvis at du må bytte ut den myke og spennende skogbunnen med asfalt og trafikk. Løpingen kan bli en like fin opplevelse på kalde, mørke kvelder som om sommeren. Du trenger bare en god hodelykt. Fordelen med å løpe med hodelykt er at du ser det du trenger å se, samtidig som det er lett for andre i trafikken å få øye på deg i god tid. Lyset fra lykten er sterkt nok til at du kan løpe like fort som vanlig, og til at flere kan løpe sammen med én lykt. Gode hodelykter er slettes ikke tunge eller ukomfortable – det er altså ingen grunn til å gå på kompromiss med komforten.
Hold formen vedlike og løp om vinteren!
Artikkel hentet fra: loplabbet.no