Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter. 

Miljøstasjon

Vi har flere avfallsdunker strategisk plassert i senteret med mulighet for å sortere PLAST, PAPIR og REST.

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: Meny

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alle flasker og bokser med pant kan du pante i panteautomaten hos Meny.

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Klær, tekstiler, sko og briller

Kan leveres hos: Intersport, KappAhl, Lindex, Cubus, Bik bok

Har buksa fått et hull på kneet, eller virker ikke lenger glidelåsen som den skal? Da er det hjelp å få hos Intersport. De sender produkter til Sømhuset AS eller leverandøren for reparasjon. De henviser også til verksted for reparasjon av sykler og ski.

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i Fretex-bokser hos KappAhl (en boks hos barneavdelingen, en boks hos dameavdelingen), Lindex (ved undertøysavdelingen) og Cubus (plassert ved prøverommet). Bik Bok tar også i mot bruktklær i sin butikk.

Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene. Fretex ønsker at gavene er hele og fine slik at de kan gjenbrukes, enten via salg eller Frelsesarmeens utdeling. Les mer om Fretex sin innsamling av klær her.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Klær

Lyspærer, batterier og el-avfall

Kan leveres hos: Page One, Jernia, Clas Ohlson, Ark

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

Hos Page One, Jernia og Clas Ohlson kan du levere inn både lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Page One, Ark og Clas Ohlson tar i mot el-avfall, og Jernia tar i mot avfall som er like de produktene de selger (altså ikke TV, kjøleskap etc.). Hos Clas Ohlson kan du også levere brukte brannslukkere, hvor du får rabatt ved kjøp av nytt.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Kjøkkenredskaper

Kan leveres hos: Jernia

Jernia har en rekke tjenester der du kan fikse på det du allerede har, eller levere det gamle og ødelagte til resirkulering. De har utdannede knivslipere i butikken som kan slipe dine gamle kniver for deg, og de tar imot gamle kjeler, kasseroller og stekepanner og også ødelagte drikkeglass, porselen og keramikk. Disse sendes til resirkulering.

Alti Jernia Kjøkken 750X500

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

Hos Fredrik & Louisa har de BACK to MAC. Når man leverer inn 6 stk. tomme MAC produkter så får man en full size extented play mascara fra MAC.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos: Page One og Clas Ohlson

Hos Clas Ohlson kan du pante tonere og blekkpatroner. Du får 10,- i pant per patron og 20,- per toner. (som Club Clas medlem) De patronene som er en del av produktsortimentet deres, blir påfylt igjen og solgt på nytt som Clas Ohlson-patroner. De patronene de ikke selger, sørger de for at materialgjenvinnes på riktig måte.

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1

Apotek 1 Hvalen tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen.

  • Lindex - selger handlenett i forskjellige størrelser og motiv til 49,50. Handlenettene er laget av resirkulert materialer.
  • Backstube - selger handlenett til 15,-
  • Christiania Glasmagasin - selger handlenett til flergangsbruk
  • Clas Ohlson - selger handlenett av resirkulert polyester og tøy
  • Søstrene Grene
Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Redusere matsvinnet

Backstube har sin egen kampanje "Sweet Deal", der dagens bakevarer selges til halvpris siste halvtime av butikkens åpningstid hver dag.

La Baguette er en del av ordningen Too Good To Go, som er med på å redusere matsvinn. De har alltid en pose liggende ute, men vi justerer mengden alt ettersom

Clas Ohlson gjennomfører Too Good To Go ved behov.

Toogoodtogo 5378