Ta en for laget – gjør miljøvennlige valg til kjøkkenet ditt

Som deg, har vi i Kitch'n også blitt mer bevisste på hva vi fyller hyllene med - og det å være bevisst på valgene vi gjør, dytter oss i riktig retning. For å røske opp bruk-og-kast-tendensen som har slått rot, må vi alle ta i et tak. Det er nettopp derfor vi i Kitch'n tilbyr deg kvalitetsvarer som lever lenge.

91679426 1420X800 Silikonlokk

1. Velg elastiske silikonlokk fremfor plastfolie

Orker du engang å tenke på hvor ofte du drar ut rullen med plastfolie? Over pålegg, grønnsaker og middagsrester – og kanskje en gjærdeig i ny og ne?

Nei, dropp det – og rett heller blikket mot de miljøvennlige silikonlokkene til Lékué og Concept Zero. De elastiske lokkene finnes i flere størrelser – og kan tøyes og tilpasses ukurante former. Spiste ikke poden opp yoghurten sin? Ikke noe problem! I stedet for å kaste restene eller flytte yoghurten over i en oppbevaringsboks, drar du bare et silikonlokk over skåla. 

Det samme gjør du med taco-skåler, hermetikkbokser og asjetter. Silikonlokkene sørger for at maten oppbevares fullstendig lufttett. Det betyr matrester, plastavfall og ekstra oppvask spart, det! I tillegg trenger du bare å gløtte gjennom det blanke lokket når du åpner kjøleskapsdøra, så får du full kontroll på innholdet i de mange skålene.

Kutt ned på plastforbruket på kjøkkenet. Bruk heller silikonlokk som du kan bruke om og om igjen – og igjen.

Her finner du ut mer om silikonlokkene fra Lékué.

2. Bruk tette silikonposer til matpakker og matlagring

Vi digger et oversiktlig kjøleskap. Du óg? 

Fyll silikonposer med saus, grønnsaker, grøt og gryterett, og kjøleskapet gir deg full rapport straks du åpner døra. Ingen glemte middagsrester. Ingen mugne tomater eller sure oster. 

Silikonposene fra Lékué er gjennomsiktige og er formet slik at de står stødig. Dessuten sikrer den patenterte «bar clip›-en at posen holder seg 100 % tett. Verken saus, suppe eller sterke lukter siver ut. Og den største gevinsten av dem alle: Du sparer miljøet for både plastfolie og skjøre plastposer.

Pleier du forresten å legge frukt i matpakka? Da blir det kanskje en runde med plast rundt? Legg heller den sunne snacksen i en silikonpose, så sparer du fort noen plastruller i løpet av året. Kjør posene gjennom oppvaskmaskinen på slutten av dagen, så er de klare for dyst igjen neste dag.

Kjøp silikonposer via klikk og hent.

3. Pakk inn i nedbrytbart bivokspapir

Bivokspapir, sa du? Det skal være sikkert og visst! Pebbly har nemlig laget papirark av økologisk bomull og bivoks, som holder innpakket sitron og avokado frisk og fin. Her slipper nemlig ikke en eneste luftpartikkel igjennom. 

Dekk til grønnsaker, pannekakerøre og småskåler med fargerikt bivokspapir – og få samtidig et lekent kjøleskap som du blir glad av å titte inn i (til og med når du er fysen og ikke har kjøpt det du har lyst på). 

Bivoksen gjør papiret lett å forme og klistrer seg sammen akkurat slik du vil. Det gjør at arkene også fungerer supert som matpakkepapir. Du kan bruke hvert ark inntil 100 ganger, deretter kaster du det i matdunken sammen med resten av nedbrytbart avfall.

Vil du teste bivokspapir? Bestill via klikk og hent her.

91679424 1420X800 Bivokspapir

4. Bytt til sugerør i glass og stål

Det har lenge ligget i lufta, men fra juli 2021 forbyr Regjeringen unødvendig engangsplast. Og ja, sugerør står på lista – sammen med blant annet plastbestikk og -tallerkener.

Start sugerørsamlingen i glass eller stål først som sist. Disse vet du vil vare (nesten) til evig tid. Vil du ha sugerør i lekne farger, eller holde en straight stil med rette sugerør i stål? Uansett hva du velger, vet du at de gjenbrukbare sugerørene gjør både cocktails og brusglass langt mer innbydende. 

Og du, husk å kjøpe med rengjøringsbørste, så slipper du ubåter i drinken. Velg mellom rette sugerør og sugerør med bøy.

5. Bruk gjenbruks-bakeark uten skadelige kjemikalier

Har du blitt forundret over hvor raskt en rull bakeark forsvinner? 

«Forsvinner» blir dessverre feil å si, for bakepapir sorteres som restavfall. Det kommer nok av at arkene er tilsatt fluorstoffer som gjør at fett og matrester ikke fester seg. Gjenbrukbare bakeark fra Concept Zero, derimot, har de samme egenskapene – minus de skadelige kjemikaliene.

Bakearkene er faktisk laget av resirkulert papir som er dekket med et PFOA-fritt teflonlag. Det gjør at bakearkene tåler opptil 260 grader – og kan brukes om og om igjen. Og om igjen, enda litt til. Lær mer om bakearkene fra Concept Zero.

91679429 1420X800 Sugeror

6. Glasskrukker – laget av miljøvennlige materialer

Pebbly har laget en serie skikkelig fine oppbevaringskrukker og -bokser laget av ildfast glass og bambusviskose. Bambus er den mest hurtigvoksende planten i verden, er naturlig antibakteriell og 100 % nedbrytbar. Det er ikke verst.

På kjøkkenbenken ser krukkene fylt med pasta og müsli lekre ut, mens oppbevaringsboksene gir deg full oversikt i kjøleskapet – uten at du trenger å løfte på lokket. De små boksene kan du også bruke som matboks. Dropper du lokket, kan du bruke dem til å bake både kjøtt, fisk og grønnsaker i ovnen.

Multifunksjonelt og miljøvennlig, Pebbly? Vi gir dere full score! Ta en nærmere titt på krukkene og boksene fra Pebbly.

91679423 1420X800 Bakeark

7. Resirkulerte matbokser med mange rom

Vil du gjøre et fornuftig valg av matboks? Velg en som er laget av resirkulert plast, uten at det går på bekostning av noe som helst. Renew har gitt nytt liv til plastavfall og formet den til en superpraktisk og lekker matboks med flere rom som holder yoghurt unna brød – og brød unna frukt. Den er selvfølgelig fri for BPA og ftalater. 

Det er visstnok matbokser med skillevegger som topper ønskelista til skoleungene.

Finn ut mer om matboksene fra Renew.

91679425 1420X800 Pebblykrukker