Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, finner du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig hos Gulskogen.

Miljøstasjoner

Hos Gulskogen finner du 20 avfallsdunker plassert rundt om på senteret med mulighet til å sortere plast-, papir- og restavfall. Du finner også avfallsdunker ved alle senterets innganger, ute på parkeringsområdet og i parkeringshuset.

I tillegg har vi 18 kontainere til separasjon av avfall fra butikkene våre i lukkede soner. Vi tar sortering på alvor.

Gulskogen Avfalssortering

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: Meny og Kiwi

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du også donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. Les om miljøeffekten av å pante tomgodset ditt på infinitum.no.

Hos oss finner du panteautomat både hos Meny og Kiwi, som begge ligger hver sin ende av senterets 1 etg.

I tillegg deltar Gulskogen i panteordningen «Pant for Lysglimt», som er en del av SuperSelma-prosjektet. Panten går uavkortet til å skape lysglimt for kreftsyke barn og deres pårørende. De to innsamlings stasjonene finner du ved Lindex i første etasje og ved gangbro til P-huset i andre etasje.

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Klær, tekstiler, vesker og briller

Kan leveres hos: Kontainer til Kirkens Bymisjon, Cubus, Gina Tricot, H&M, Kappahl, Lindex, Morris, Frost, Kid Interiør, SmartRens1, NorrønaSynsam og Specsavers

Visste du at ved å gi klær til gjenbruk hos Kirkens Bymisjon, støtter du deres bærekraftige tiltak og bidrar til arbeidsplasser for mennesker som av ulike grunner faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet? Hos Gulskogen finner du to av Kirkens Bymisjons ombrukscontainere til innsamling av klær og sko. De er plassert på parkeringsplassen ved Sport 1 Tri Sport.

Har du noe som alltid blir liggende bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres hos Cubus, Gina Tricot, H&M, Kappahl eller Lindex som alle har samarbeid med veldedighets organisasjoner.

I flere av våre butikker kan man få pant for innlevering av produkter. Det gjelder ikke bare elektronikk, men også vesker og klær.

Hos Frost får du 20% rabatt på kjøp av ny dress om du leverer en brukt dress.

Morris gir pant på brukte vesker som selges igjen som secondhand i butikk.

Kid Interiør tar imot brukte interiørtekstiler i samarbeid med UFF Norge. Slik gjør du:

1. Samle dine brukte interiørtekstiler – gardiner, duker, håndklær, sengesett, dyner og puter o.l.
2. Legg de rene tekstilene i en returpose (som du får i en Kid-butikk) eller bruk en vanlig bærepose. Knyt igjen!
3. Lever den i senterets Kid-butikk.

Reparering av slitte klær

Har buksa fått et hull på kneet, eller har du en glidelås som trengs å skiftes ut? Da er det hjelp å få hos vår skredder Smartrens 1. Er tekstilen kjøpt hos Norrøna, så kan du komme innom butikken for enkel reparasjon av knapper/glidelåshoder og beltespenner til tursekker i butikk.

Lever dine gamle briller hos Synsam eller Specsavers

I Synsams butikker er det en innsamlingsboks hvor du kan levere dine gamle briller. De tar imot alt, selv ødelagte innfatninger og solbriller fra andre butikker, materialene brukes til å lage nye briller. Du kan også gi dine gamle briller nytt liv ved å levere de inn til Specsavers. Brillene blir tildelt noen som virkelig trenger de i Tanzania.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Klær

Batterier og lyspærer

Kan leveres hos: Clas Ohlson, Elkjøp, Home & Cottage, Jernia, Kiwi, Kjell & Company, Kremmerhuset, Lampehuset, Meny, Teknikmagasinet og Bjørklund (klokkebatterier)

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning. Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Småelektrisk og el-avfall

Småelektrisk kan leveres hos: Clas Ohlson, Elkjøp, Jernia, Kitch’n, Kjell & Company, Meny, Snapfix, Telia, Eplehuset og ICE.

El-avfall kan leveres hos: Buddy (fra akvarium og vannfontener for katt), Clas Ohlson, Elkjøp, Jernia og Kitch’n

Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer og skal ikke kastes sammen med annet avfall. Butikkene nevnt ovenfor tar gratis imot produkter som er i samsvar med deres sortiment.

Har du en mobiltelefon eller et nettbrett som ikke virker lenger, kan du levere den inn hos Telia eller Elkjøp som tilbyr mobilpant. Ved å resirkulere forlenger du levetiden til mobilen din gjennom utvinning og gjenbruk.

Eplehuset tilbyr verdivurdering og innbyttesum eller tilgodelapp som kan knyttes opp mot kjøp ved levering av dine eldre Apple enheter. ICE-butikken har lansert nyheten PentBrukt mobil til lav pris! Hva med en PentBrukt mobil? Så god som ny, med 2 års garanti. En ny mobil trenger ikke koste skjorta – og heller ikke være ny.

Tonere og blekkpatroner

Elkjøp og Kjell & Company tar inn igjen både tonere og blekkpatroner til resirkulering. Hos Clas Ohlson får du som Club Clas medlem pant for de. 10,- per patron og 20,- per toner.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Kjøkkenredskaper

Kan leveres hos: Jernia, Christiania Glasmagasin og Kitch'n

Jernia har en rekke tjenester der du kan fikse på det du allerede har, eller levere gammelt og ødelagt til resirkulering. De sliper opp dine gamle kniver for deg. De tar imot gamle kjeler/kasseroller/stekepanner/ødelagte drikkeglass, porselen og keramikk. Alt sendes til resirkulering, og du som kunde får 20% rabatt på produkt i samme kategori.

Christiania Glasmagasin har "Knuse-erstatning" på hele Odyssè-serie fra Hadeland Glassverk. Dersom du knuser et glass, får du faktisk et helt nytt glass. Helt gratis.

Kitch’n tar imot stekepanner og alt annet av metall de har i sitt sortiment.

Alti Jernia Kjøkken 750X500

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken. Hele 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det.

Hos Fredrik & Louisa har de BACK to MAC. Når man leverer inn 6 stk. tomme MAC produkter så får man en full size extented play mascara fra MAC.

Hos både KICKS og The Body Shop kan du også levere alt av kosmetikkrelatert innpakning de har i sine kolleksjoner. Det kan noen ganger være vanskelig å vite hvordan man skal sortere sammensatte materialer. Lever i butikken så gjør de det for deg.

Rituals tilbyr refill på flere av sine produkter, for å redusere forbruket av emballasje.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Hjelp til sortering av malingsrester, stearin og gasstanker

Malingrester og lignende kan bli stående lengre en man har tenkt, kanskje til og med utsatt for en kald vinter i garasje eller bod som gjør de ubrukelig. Hos Jernia kan dette levers. De har erfaring med å behandle denne typen avfall.

Har du mye rester av stearinlys som du kanskje skulle levert til resirkulering, kan du hos Home & Cottage levere disse restene.

Gass-, propan- og heliumtanker kan fort også gi litt ekstra hodebry. XXL tar imot propanbeholdere til stormkjøkken og lignende som de har i sitt sortiment. Kjell & Company tar imot heliumtanker og gasspatroner. Partyland tar imot heliumtanker.

Utlån av diverse verktøy

Har du hørt om «den gode naboen»? Jernia Gulskogen tilbyr inntil 3 dagers gratis utlån av tepperenser, eksentersliper og to ulike borhammere ved kjøp av tilbehør. Du scanner QR koden i butikken, fyller inn kontaktinformasjon, og legger til verktøyet du ønsker å låne. Du må signere med bankID for å identifisere deg og får kvittering på mail. Kvitteringen viser du i kassa når du betaler for tilbehøret du trenger.

Resirkulering_Alti

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1 Gulskogen og Apotek 1 Guldlisten

Gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes, kan du levere hos både Apotek 1 Gulskogen og Apotek 1 Guldlisten. Apotekene ligger i hver sin ende av senteret 1 etg.

Medisiner kan være miljøfarlig avfall. Apoteket har kunnskap og sorterer dem slik at de blir forsvarlig destruert til forbrenning eller som spesialavfall etter innhold. Apotekprodukter som kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall.

Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Har du tenkt på hvor lang tid ditt valg av bærepose bruker på å bryte ned i naturen? Plastposer bruker over 10 år, mens papir bruker maksimalt 5 måneder. Det er så viktig at vi gjør noen riktige valg hver eneste dag. I disse butikkene får du kjøpt handlenett, om du har glemt å ta med deg:

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Reduser matsvinnet

Flere av våre spise- og serveringssteder har et samarbeid med ordningen Too Good to Go som et tiltak for å redusere matsvinn:

Meny og Kiwi har også kjøledisk med varer som har kort holdbarhet til redusert pris. Dette er tiltak som hjelper til å redusere matsvinnet.

Gulskogen Meny Disk Matsvinn

Kjøledisken hos Meny

Matredding 3