💚

Se etter taggen "Et grønnere valg"

Hos oss på Alti Lietorvet har vi mange grønne valg for deg som forbruker. Våre lokale Miljøagenter har vært på senteret og festet merkelapper med «et grønnere valg» på utvalgte varer. Finner du disse er du garantert et produkt som er grønt og miljøvennlig. 

 

♻️

Du kan pante vinflaskene

Hos Vinmonopolet på Alti Lietorvet har de gjennom mange år satt søkelys på miljøvennlige handlinger. Vi tok en prat med ekspeditør Lill Rosin, og hun trekker frem flere eksempler på miljøvennlige satsninger de siste årene.

- Jeg tror ikke det er så mange som vet om det, men du kan faktisk pante vinflaskene våre som er laget i plast. Ta dem med på Meny og få tre kroner i retur. Innen 2030 skal alle vinflasker som koster under 150 kroner være laget av plast.   

Vinmonopolet har som mål å redusere klimautslippene med 55 prosent innen 2030. Noe av det viktigste de gjør er å minske vekten på flaskene, dette gir mindre CO2-utslipp under transport.

Vinmonopolet 5

Vinmonopolet 2

🌿

Gi skoene dine en ny sjanse 

Hos far og sønn Abrahamsen på Skoringen ønsker de at du gir skoene dine en ny sjanse dersom de strammer eller føles for små. Det er alltid håp, og du trenger ikke sette skoene på hylla av den grunn.

- Ja, det kan vi absolutt hjelpe med. Presser skoa på feil sted, og det gjør vondt, da kan vi blokke ut skoene for deg slik at de passer bedre til foten. Skoene kan blokkes ut i bredden eller høyden, dette er noe vi har drevet med 43 år.

Det er gratis med utblokking hvis skoen er kjøpt hos Skoringen. Dersom du ikke har kjøpt skoen hos oss koster det 100 kroner. Å blokke ut en sko tar 48 timer, husk derfor å være ute i god tid dersom du skal ha hjelp til dette.  

Skoringen 1

♻️

Lever inn gamle medisiner

 

Hos Apotek 1 kan du levere inn all gammel medisin. Disse skal ikke kastet i vanlig søppel.  Apoteket har egne poser du kan legge ønsket medisinsk avfall i.

- Det er mange som ikke vet om dette tilbudet, og mye medisin blir kastet rett i søpla eller i toalettet. Dette er svært skadelig da det kan havne i naturen. Vi har derfor egne poser hvor du kan putte gamle medisiner og utstyr i. Disse har vi bak skranken, og du kan komme hit til oss å be om en pose, eller du kan ta med medisinen hit og levere den inn. Vi samler opp dette over tid, og sender det i retur til grossisten vår, forteller apoteker Knut Jørgen Frisc.

Fjern etiketten med navnet ditt på, og kast papiremballasjen i papirinnsamlingen. Sprøytespisser skal ikke leveres på apotek, men kastes i vanlig husholdningsavfall. Pakk dem godt inn, for eksempel i en plastflaske, isboks, glassflaske eller melkekartong.

Miljoagentene 33

🌿

Reduserer matsvinn

Hos MENY på Alti Lietorvet har de gjort flere tiltak for å redusere det enorme matsvinnet. Innen 2025 har de som mål å kaste 50 prosent mindre mat. MENY på Lietorvet har flere hyller med mat som nærmer seg utløpsdato, poser med «too good to go», og gårsdagens brød til 15 kroner.

- Dette er et kjempepopulært tilbud til kundene våre, og vi reduserer matsvinnet mye på denne måten. Dette er jo mat og brød vi vanligvis hadde kastet, nå får andre glede av det, og vi kaster mye mindre mat, sier Andre Rasmussen.

Har du appen «too good to go» kan du hente matposer hos MENY med verdi 149 kroner. Disse posene koster 49 kroner, og hver kveld lager MENY fem poser som de legger inn i appen. Disse kan hentes mellom 20.30-21.00.

- Vi har alltid fem poser tilgjengelig til kundene våre. På lørdager når det nærmer seg stengetid setter vi ned prisen på brød, det er det mange som benytter seg av.
Meny 2

Miljoagentene 16

♻️

Grønne valg

Hos Barbro Aabjørnsrød på Princess bugner butikken av grønne valg. Kjeden har gjort mange tiltak de siste årene, og er stadig i endring og utvikling i det grønne skiftet.

- Hos oss har vi mange grønne valg. Princess jobber kontinuerlig med å gjøre produksjonen og produktene grønnere. Hvis du kommer inn hit kan du se at nesten all plast er byttet ut med andre alternativer. Våre jerseylaken er blant annet pakket inn i stoffrester i stedet for plast. Vi bruker også papirposer i stedet for plastposer.

Når du leverer inne produkter til Princess på Alti Lietorvet blir disse brukt om igjen. De sendes til lokale barnehager og til Fretex, du får nytt produkt, og det gamle lever videre hos en annen forbruker.

Princess 1

Miljoagentene 28

♻️

Miljøagentene

Miljøagentene er barnas miljøvernorganisasjon og har et eget lokallag her i Grenland.

Miljøagentene verken støtter eller er støttet av noe spesielt politisk parti, men de prøver heller å få alle de politiske partiene til å bli enda flinkere til å ta vare på jorda. De ønsker en jord hvor menneskene vet hva naturen tåler og handler og lever etter det. Miljøagentene jobber for et renere miljø og en tryggere framtid. 

- Vi på Alti Lietorvet har et mål om å bli grønnere! Vi skal ha fokus på miljøvennlige produkter, tjenester og  aktiviteter gjennom hele året, både ut mot kunden, men også internt på huset. Det er derfor stor stas å få hjelp til å bli grønnere av Miljøagentene i Grenland sier senterleder Kathrine Nakken. Vi gleder oss til alle de spennende aktiviteten vi skal gjennomføre sammen i løpet av året. Det blir alt fra loppis ryddedag, redesign, såing av frø og mye mer, følg med!

🐝

Vil du bli medlem?

Alle barn i Norge, fra dagen de er født til de er 15 år, kan være miljøagenter. Det koster kun 100 kroner i året å være miljøagent og inkluderer en velkomstpakke som sendes med en gang betaling er registrert.

              Som miljøagent får du:

  • Velkomstpakke
  • Fem årlige utgaver av medlemsbladet Miljøagentrapporten
  • Mulighet til å være med i lokallag
  • Tilbud om aktiviteter, leire og arrangementer
  • Være agent og løse hemmelige oppdrag på nettsiden

NB! Det er kun foresatte som kan melde barna sine inn i miljøagentene. 

Meld deg inn HER

 

Miljoagentene 4