CUPCAKES MED MARKSPIST GRAV

Deilige vaniljecupcakes med sjokoladekrem og revet sjokolade er perfekt å servere til halloween. Gelemark og sjokoladefondant gjør pynten ekstra skummel!

Ingredienser - 20 cupcakes

Vaniljecupcakes: frø fra 1 stk. vaniljestang, 200 g smør, 300 g sukker, 4 stk. egg, 5 dl hvetemel, 3 ts bakepulver, 3 dl kremfløte. Pynt: 100 g sjokolade (revet), 100 g fondant, 20 stk. smågodt (gelemark). Sjokoladekrem: 300 g sjokolade, 200 g smør, 200 g melis.

Slik gjør du:

  1. Del vaniljestang i to på langs, og skrap ut frøene. Visp sammen smør, sukker og vaniljefrø til det har en luftig konsistens. Ha i ett og ett egg om gangen.
  2. Vend forsiktig inn siktet mel og bakepulver i blandingen. Spe med fløte og bland røren godt sammen.
  3. Sett muffinsformer i et muffinsbrett. Har du ikke muffinsbrett kan du bruke doble former for at cupcakesene skal holde formen bedre. Fordel røren i formene og stek cupcakesene på 180 °C midt i stekeovnen i 15-20 minutter. Avkjøl.
  4. Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen. Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.
  5. Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter.
  6. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet, 5-7 minutter. Obs! Er sjokoladen for varm vil kremen sprekke.
  7. Ha sjokoladekremen over i en sprøytepose og sprøyt på cupcakene.
  8. Riv sjokolade med et rivjern over på en tallerken eller i en skål. Dypp cupcakene ned i den revne sjokoladen.
  9. Lag gravsteiner med fondant og pynt med gelemark eller med fløtekarameller som du selv former til en mark.
Halloween 1


GELÉMARKER MED SPISELIG JORD

Server disse gelémarkene til halloween! Gøy å servere sammen med en enkel variant av spiselig jord, laget av knuste oreo-kjeks. Markene kan lages i ulike farger, ved bruk av ulik gelé. Dypp og sluk!

Ingredienser:

1 pk gelépulver med smak, 1 pk gelatinplater, 4,5 dl vann, 0,5 dl kremfløte, 1 pk oreo-kjeks.

Slik gjør du:

For å lage gelémarker trenger du tykke sugerør.

  1. Bland sammen gelépulver og gelatin.
  2. Kok opp vann og ha i sammen med pulveret. Bland sammen, og la det hele avkjøle seg til det er lunkent eller avkjølt.
  3. Ha fløte i geléblaningen, og rør litt rundt.

    Fløten gir markene en litt uklar og gromstete farge, som kan se ganske kult ut (men, hvis du vil ha helt klare marker kan du droppe fløten).

  4. Finn frem sugerør. Strekk ut «halsen» på hvert sugerør. Det kommer til å gi et kult mønster på markene. Pakk plast rundt den enden der halsene på sugerøret er. Prøv pakk de så godt og tett som mulig, da dette vil gjøre at geleen ikke vil flyte så mye ut av sugerørene etterpå. Bruk flere lag med plast, slik at det blir tett.
  5. Ha sugerørene over i en høy beholder, som en mugge, et høyt målebeger eller en tom og ren melkekartong. Slik holder de seg på plass stående.
  6. Hell over geleblaningen i sugerørene.
  7. Sett i kjøleskapet natten over, slik at de stivner helt.
  8. Når de har stivnet: Ta de ut, og pakk ut sugerørene. Hold de litt under rennende varmt vann. Da blir det enklere å klemme ut markene.
  9. Press ut markene. Det er enklest å ta en etter en. Hvis de sitter litt fast, kan du ta de litt under rennende varmt vann igjen.
  10. Sett gjerne markene kaldt frem til du skal bruke dem.
  11. Oreo-jord: Ha oreokjeks i en foodprosessor, eller en hurtigmikser. Fest på lokket og sett i stikkontakten. Kjør oreokjeksene til fine smuler.

Legg jorden i en skål eller på et fat og legg over markene. De kan også legges i små kopper, og serveres som porsjonsformer.

Halloween 2


MARENGSMONSTER

Skumle marengsmonster til Halloween – perfekte som dekorasjon til halloweenfesten, som halloweengodis eller som kakepynt på en kake eller cupcakes. 

Ingredienser:

3 stk. romtemperert eggehvite, 0,25 ts salt, 0,25 ts sitronsaft, 225 g sukker, 0,5 ts grønn konditorfarge, 1 pk kakepynt øyne.

SLIK GJØR DU

  1. Gni inn piskebollen med litt salt og noen dråper sitron. Ha i eggehvite og 1/3 av sukkeret og pisk på middels til høy hastighet. Tilsett resten av sukkeret litt etter litt.
  2. Når marengsen har blitt luftig og stiv, tilsett grønn konditorfarge til ønsket farge.

    Best resultat får du om du bruker en pastafarge eller en tykk konditorfarge slik at marengsen holder seg tykk selv etter at fargen er tilsatt.

  3. Ha marengsen i en sprøytepose med rund tipp (medium nr. 10). Sprøyt ut marengsmonstere på et bakepapirkledd stekebrett. Sett øyne på monstrene.

    Får du ikke tak i kakepynt formet som øyne kan du tegne det på med tusj eller pen som inneholder spiselig farge etter marengsmonstrene er stekt.

Sett brettet i stekeovn på 60-70 °C i ca. 2 timer slik at marengsen tørker.

Halloween 3


MONSTER-COOKIES

Disse cookies’ene er seige på innsiden og sprø på utsiden. Pynt dem med spiselige øyne, og server dem til halloween eller i bursdagselskaper! 

Ingredienser - ca. 12 stk:

50 g smør, 200 g kokesjokolade, 2 stk. egg, 1,5 dl sukker, 2 dl hvetemel, 0,5 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker, 1 pk kakepynt øyne.

SLIK GJØR DU

  1. Smelt smør i en kjele og tilsett grovhakket sjokolade. Dra kjelen av plata og rør i smøret, til sjokoladen har smeltet. La den avkjøle seg.
  2. Visp sammen egg og sukker, slik at det blir lyst og luftig.
  3. Bland inn mel, bakepulver og vaniljesukker.
  4. Ha i sjokoladeblandingen og bland sammen. Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter, eller til den er stiv nok til å forme.
  5. Form små boller av deigen og klem de litt ned. Ha de på et stekebrett med bakepapir. Stek i ovn på 175 °C i 15-20 minutter.
     
    Du kan også bruke en iskje til å forme kulene, hvis du har det.

  6. Press spiselige øyne lett ned i cookies’ene når de kommer ut av ovnen, og fortsatt er litt myke. Avkjøl på rist. 
Skjermbilde 2022 10 11 Kl. 12.42.36

Oppskrifter og bilder er hentet fra MatPrat sine hjemmesider. 
Se flere oppskrifter til årets Halloween-feiring her