Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt lokalsenter.

Miljøstasjoner

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. Du finner fire miljøstasjoner hvor du kan sortere papir-, plast- og restavfall fordelt over hele senteret.

Klær, tekstiler, briller og sko

Kan leveres hos: Monki, Lindex, Dressmann, Morris, Brilleland

Hos Monki tar de i mot brukte klær til gjenvinning. Her kan du få utdelt en kupong på 10% som takk for en pose med klær.

Hos Dressmann kan du levere klærne dine, og få sendt dem videre til skredder. 

Lindex selger diverse vedlikeholdsprodukter som du kan bruke til å reparere klærne dine selv med, for eksempel lapper til å dekke hull o.l.

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i Fretex-bokser inne hos Lindex eller Dressmann.

Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene. Fretex ønsker at gavene er hele og fine slik at de kan gjenbrukes, enten via salg eller Frelsesarmeens utdeling. Les mer om Fretex sin innsamling av klær her.

Leverer du dine brukte briller til Brilleland, sender de brillene videre til organisasjonen Vision For All. Da vil brillene gå til noen som trenger de.

Du har kanskje en veske som du har blitt lei av, eller en som lenge har ligget ubrukt i garderoben? Da kan du ta den med til Morris, så ser de til at den får et nytt liv.

 

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Klær

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

Rituals er en B-corp sertifisert bedrift. Det vil si at de er en miljøvennlig bedrift som benytter miljøvennlig emballasje, der de har et refill-system på kremene, duftpinnene, håndsåpene og serumet de selger. Sånt blir det mindre søppel av!

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Legemidler

Kan leveres hos: Vitusapotek

Vitusapotek tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Reduser matsvinnet

Hos Hawker og Starbucks samarbeider de med ordningen Too Good To Go, som et tiltak for å redusere matsvinnet.

Toogoodtogo 5964