Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter.
Pant flasker og bokser
Kan leveres hos REMA 1000 og MENY
For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet.
Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.
Alle flasker og bokser med pant kan du pante i panteautomaten hos dagligvarebutikkene.
Klær, tekstiler, sko og briller
Kan leveres hos KappAhl, Kid Interiør og H&M
H&M tar imot klær og tekstiler i alle tilstander i sine klesinnsamlingsbokser. Slik fungerer det:
- Ta med uønskede klær eller tekstiler, uansett merke og tilstand, til en av våre butikker.
- Lever posen med uønskede klær i kassen, og motta en gavekupong som du kan bruke ved neste kjøp. Enkelt!
- Bruktklær: Klær som fortsatt kan brukes blir markedsført som bruktklær.
- Gjenbruk: Klær som ikke lenger kan brukes, blir gjort om til andre produkter, som rengjøringskluter eller nye kleskolleksjoner.
- Resirkuler: Alle andre klær og tekstiler brytes ned til tekstilfibre og brukes til å lage f.eks. isolasjonsmaterialer.
Du kan også levere inn dine gamle og utslitte garderobehelter hos KappAhl. Slik gjør du:
- Fyll opp en eller flere poser og lever inn til nærmeste KappAhl- eller Newbie-butikk. Vi tar imot klær, sko, accessories og tekstiler fra hjem og bolig, så lenge de er hele og rene.
- Vis frem dine forseglede poser til personalet i kassen og legg dem i innsamlingsbeholderen.
- Du får en verdisjekk på 50 kroner per innlevert pose. Verdisjekken kan du bruke neste gang du handler for over 300 kroner hos oss. Verdisjekken gjelder kun i butikk, i tre måneder og kan ikke kombineres med andre tilbud. Vi håper du finner nye favorittplagg hos oss som du kan ha glede av lenge.
Tekstilretur hos Kid interiør:
Kid Interiør tar imot brukte interiørtekstiler i samarbeid med UFF Norge.
Lurer du på hvordan du kan returnere brukte tekstiler? Vi tar imot alle tekstiler.
Slik gir du dine interiørtekstiler videre:
- Samle dine brukte interiørtekstiler – gardiner, duker, håndklær, sengesett, dyner og puter o.l
- Legg de rene tekstilene i en returpose (som du får i en Kid-butikk) eller bruk en vanlig bærepose. Knyt igjen!
- Putt posen i en UFF-container eller lever den i din nærmeste Kid-butikk.
UFF Norge driver et stort humanitært arbeid i tillegg til å samle inn og håndtere gjenbruk av blant annet interiørtekstiler. De har også et godt system for å påse at håndteringen av tekstilene skjer på en etisk og forsvarlig måte, og er medlem av Innsamlingskontrollen i Norge.
Fretex-boks
Du finner nærmeste Fretex-boks på adresse Moafjæra 3, Levanger.
Småelektrisk, lyspærer og batterier
Kan leveres hos:
Clas Ohlson, Elkjøp, MENY, og Rema 1000
Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.
Hos Clas Ohlson, Elkjøp, MENY og Rema 1000 og kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd.
Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.
Kjøkkenredskaper
Kan leveres hos Jernia
Jernia har en rekke tjenester der du kan fikse på det du allerede har, eller levere det gamle og ødelagte til resirkulering. De har utdannede knivslipere i butikken som kan slipe dine gamle kniver for deg, og de tar imot gamle kjeler, kasseroller og stekepanner og også ødelagte drikkeglass, porselen og keramikk. Disse sendes til resirkulering, samtidig som du får 20 % rabatt på ny vare. Les mer om innbytteordningen her.
Jernia - ta vare på det du har
Jernia Magneten reparerer dine maskiner som gressklippere og snøfresere.
Kosmetikk
I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.
Elektronikk
Kan leveres hos Elkjøp, POWER og ARK Bokhandel
Mange av oss har en brukt mobiltelefon, PC eller kanskje til og med en vaskemaskin som vi ikke bruker lenger. Du kan pante det du ikke trenger hos POWER, så sørger de for å reparere og videreselge produktene, eller eventuelt gjenvinne dem på forsvarlig vis – og du får poeng på din MyPOWER-konto. Les mer om ordningen her.
Har du en mobiltelefon som ikke virker lenger, kan du levere den inn hos Elkjøp, som sørger for riktig avfallshåndtering.
Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer og skal ikke kastes sammen med annet avfall. ARK Bokhandel tar gratis imot produkter av samme kategori som de selger, uavhengig av merke og hvor produktet er kjøpt.
Tonere og blekkpatroner
Kan leveres hos Clas Ohlson
Hos Clas Ohlson kan du pante tonere og blekkpatroner. Du får 10,- i pant per toner/blekkpatron. De patronene som er en del av produktsortimentet deres, blir påfylt igjen og solgt på nytt som Clas Ohlson-patroner. De patronene de ikke selger, sørger de for at materialgjenvinnes på riktig måte.
Legemidler
Kan leveres hos Vitusapotek og Boots Apotek
Apotekene tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes.
Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.
Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.
Plastpose, papirpose eller handlenett?
Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir. Du finner handlenett/poser til flergangsbruk hos Meny, Rema 1000 og Normal.
Reduser matsvinnet
Hos Alti Magneten samarbeider Meny og Narvesen med Too Good To Go.