Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt lokalsenter.

Miljøstasjon

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. Du finner fire miljøstasjoner der du kan sortere rest-, papir- og plastavfall fordelt rundt om på senteret, i tillegg til flere søppelbøtter for restavfall.

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: Coop Extra og "SuperSelma-beholderen"

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Leverer du panten din i SuperSelma-beholderen, går pengene til å gi lysglimt til barn med kreft. Denne beholderen finner du ved inngang Nord. Les mer om SFK-Superselma her.

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Klær, tekstiler og sko

Kan leveres hos: KappAhl og i Fretex-boks

KappAhl tar i mot brukte klær. Slik gjør du:

1. Fyll opp en eller flere poser og lever inn til nærmeste Kappahl- eller Newbie-butikk. Vi tar imot klær, sko, accessories og tekstiler fra hjem og bolig, så lenge de er hele og rene. Hvis de er svært slitte, skitne eller ødelagt kan produktene i stedet leveres inn til en gjenbruksstasjon, så kommer de til nytte på andre måter.

2. Vis frem dine forseglede poser til personalet i kassen og legg dem i innsamlingsbeholderen.

3. Du får en verdisjekk på 50 kroner per innlevert pose. Verdisjekken kan du bruke neste gang du handler for over 300 kroner hos oss. Kan bruke 1 kupong per kjøp og varer til full pris. Verdisjekken gjelder kun i butikk, i tre måneder og kan ikke kombineres med andre tilbud. Vi håper du finner nye favorittplagg hos oss som du kan ha glede av lenge.

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i Fretex-boksen som ligger utenfor på hjørnet ved inngang Sør.

Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene. Fretex ønsker at gavene er hele og fine slik at de kan gjenbrukes, enten via salg eller Frelsesarmeens utdeling. Les mer om Fretex sin innsamling av klær her.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Klær

Småelektrisk, el-avfall, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: Coop Extra

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

I miljøstasjonene hos Coop Extra kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. 

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Legemidler

Kan leveres hos: Boots Apotek

Boots Apotek tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen:

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Reduser matsvinnet

Som et tiltak for å redusere matsvinn, samarbeider Cafe Opus og Fattigmann med ordningen Too Good To Go.

I tillegg finner du butikken Holdbart på senteret, der de selger overskudds-dagligvarer som ellers ville blitt destruert. Les mer om konseptet Holdbart her.

Mette Lykke 21 Website Edit