Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på kjøpesenteret vårt.

Miljøstasjon

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. I miljøstasjonene våre kan du sortere papir, plast og restavfall.

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: OBS

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Glass

Klær, tekstiler, sko og briller

Kan leveres hos: H&M, Synsam, Brilleland, og UFF-containeren

Du har kanskje en genser du har blitt lei av, eller en bukse som lenge har ligget bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i UFF-containeren ute på parkeringsplassen.

Dine brukte klær, sko og tekstiler har kanskje liten verdi for deg – men for oss og mange andre i verden så har tøyet ditt høy verdi. Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene, og blir til utdanning, mat og medisiner.

Per i dag kan alle tekstiler leveres – så lenge de er hele, rene og tørre. UFF samler inn tøy til ombruk. Åpenbart tekstilavfall sorterer du fra og leverer som restavfall. Er du i tvil så gjør vi jobben for deg.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Klær

H&M tar imot klær og tekstiler i alle tilstander i sine klesinnsamlingsbokser. Slik fungerer det:

  1. Ta med uønskede klær eller tekstiler, uansett merke og tilstand, til en av våre butikker.
  2. Lever posen med uønskede klær i kassen, og motta en gavekupong som du kan bruke ved neste kjøp. Enkelt!
Når du har levert dine tidligere favorittplagg i en av våre klesinnsamlingsbokser, tar H&Ms forretningspartner I:CO over. De tømmer boksene, og sorterer innholdet i tre kategorier:
  • Bruktklær: Klær som fortsatt kan brukes blir markedsført som bruktklær.
  • Gjenbruk: Klær som ikke lenger kan brukes, blir gjort om til andre produkter, som rengjøringskluter eller nye kleskolleksjoner.
  • Resirkuler: Alle andre klær og tekstiler brytes ned til tekstilfibre og brukes til å lage f.eks. isolasjonsmaterialer.

Lever dine gamle briller hos Synsam og Brilleland

Hos Synsam er det en innsamlingsboks hvor du kan levere dine gamle briller. Vi tar imot alt, selv ødelagte innfatninger og solbriller fra andre butikker, og bruker materialene til å lage nye briller!

Brilleland tar imot gamle, brukte briller som sendes videre til organisasjonen Vision for All, som leverer dem videre til trengende i utviklingsland.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1

Apotek 1 tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.