Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter. 

Miljøstasjon

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. I miljøstasjonene våre kan du sortere papir, plast og restavfall. Disse finner du her:

  • U. etg, ved Clas Ohlson
  • 1. etg, ved Baker Jørgensen og Gina Tricot
  • 2. etg, ved Lindex og Cubus

Elever fra Sam Eyde videregående skole har stått for lakkering og foliering av de 18 søppeldunkene. Les mer om samarbeidet her.

Arendal Miljøstasjon2023

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: SPAR

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Klær, tekstiler, sko og briller

Kan leveres hos: Lindex, H&M, Cubus, KappAhl, Dressmann og Gina Tricot

Du har kanskje noe som alltid ligger bakerst i skapet? Da kan du ta det med til en av butikkene nevnt over, så ser vi til at den får et nytt liv, enten i form av gjenvinning, eller så vil andre få glede av det du har til overs. 

Slik gjør du:

  1. Ta med uønskede klær eller tekstiler, uansett merke og tilstand, i en pose til en av våre butikker.
  2. Lever posen med uønskede klær i innleveringsboksen.

Hjelp med reparering av ødelagte klær?

Sport 1 reparer rift og hull, vask og re-impregnering, bytte av glidelåser og borelåser og sjekk og utbedringer sveisinger/sømmer. Serviceavtalen fås ved kjøp av produkter fra Rabot og inneholder 3 reperasjoner inkludert i prisen. Avtalen gjelder i 5 år fra kjøpsdato.

Art K Sy

Elektronikk

Kan leveres hos: Clas Ohlson og ARK Bokhandel

Mange av oss har elektronikk vi ikke bruker lenger. Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer, og skal ikke kastes sammen med annet avfall. Du kan levere det du ikke trenger hos Clas Ohlson, så sørger de for å gjenvinne det på forsvarlig vis.

ARK Bokhandel tar gratis imot produkter av samme kategori som de selger, uavhengig av merke og hvor produktet er kjøpt.

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos: Clas Ohlson

Hos Clas Ohlson kan du pante tonere og blekkpatroner. Du får 10,- i pant per toner/blekkpatron. De patronene som er en del av produktsortimentet deres, blir påfylt igjen og solgt på nytt som Clas Ohlson-patroner. De patronene de ikke selger, sørger de for at materialgjenvinnes på riktig måte.

Småelektrisk, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: SPAR og Clas Ohlson

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

I miljøstasjonene hos SPAR og Clas Ohlson kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. 

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1 og Vitusapotek

Apotekene tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Som en takk for at du gjenvinner har Vitusapotek to kampanjeperioder i året, hvor VI+bonuskunder får 1000 poeng i miljøbonus ved levering.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen:

Mange av plastposene er laget av resirkulert plast og har god kvalitet, som gjør at de kan benyttes som avfallsposer.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett