Samtlige av oss har opplevd både skitne og sølete joggesko, og så fort vi forlater dem i gangen går de i glemmeboka – før de skal brukes igjen. Den gjennomtrengende eimen av vond lukt fra skoene er heller ikke uvanlig. Men hva gjør du når de er for skitne eller stinkende til å brukes? Vasker dem, så klart.

Du kan både vaske joggesko i vaskemaskinen samt vaske dem for hånd, men det er viktig at du husker at du mister reklamasjonsretten om du vasker dem i maskinen. Årsaken til dette er at du risikerer at skoene krymper eller at sømmen går opp og limet løsner. Det blir i så fall ditt problem – informerer gjerne produsenten om.

Vaske joggesko i vaskemaskin

Mener du at skoene ikke blir rene nok når du vasker dem for hånd, og likevel vil kjøre dem en runde i vaskemaskinen; følg disse rådene:

- Bruk vaskepose når du vasker joggesko – slik som du bruker til undertøy
- Bruk lav temperatur – maks 30 grader
- Unngå sentrifugering

Vaske joggesko for hånd

Ikke vask skoene om de er sølete – vent heller til de er tørre så går skitt og rusk lettere av. Finn fram en gammel gammel oppvaskbørste du kan bruke, og fyll oppvaskkummen eller en bøtte med vann. Du kan gjerne bruke OMO Powerlift Flekkfjerner eller litt OMO flytende vaskemiddel når du skal vaske joggesko. Husk å skylle godt.

Riktig tørking av joggesko

Det kan virke som en lettvint måte å tørke joggesko med bruk av elektriske artikler, men dette anbefales ikke. Det er heller ikke lurt å la skoene stå for lenge på varme gulv. Dette kan føre til at overdelen krymper og sålen krøller seg opp. La skoene heller tørke på et tørt sted. Ta ut innersålen og putt gjerne sammenkrøllet avispapir i joggeskoene så de beholder formen.

Ta vare på joggeskoene

Hvis du tar vare på og vasker joggesko vil de vare lenger. Her får du noen gode tips til hvordan du bør behandle – ikke bare joggesko, men alle typer sko:

- Spray skoene med OMO Aktiv&Sport Lutkfjerningsspray for å holde vond lukt borte

- Bruk skohorn så hælen ikke mister formen

- Bruk gjerne skoblokker for at de skal holde fasongen

- Bytt på sko for å unngå fuktighet i skoene – de blir nemlig lettere ødelagt om det er mye fuktighet

- Hold skoene unna varme, som varmeovn og gulv med varmekabler

- Bruk skoesker, bokser eller tøyposer når du skal rydde bort skoene for sesongen

OMO Hvite Sko