Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter. 

Miljøstasjon

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. I miljøstasjonen vår utenfor [PLASSERING] kan du sortere papir, plast og mat- og restavfall.

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: Butikk 1, Butikk 2, Butikk 3

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alle flasker og bokser med pant kan du pante i panteautomaten hos [BUTIKKNAVN].

Glassflasker kan du levere i containeren ved [PLASSERING].

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Glass

Klær, tekstiler, sko og briller

Kan leveres hos: Butikk 1, Butikk 2, Butikk 3

Har buksa fått et hull på kneet, eller virker ikke lenger glidelåsen som den skal? Da er det hjelp å få hos [SYBUTIKK ELLER LIGNENDE].

Du har kanskje en veske som du har blitt lei av, eller en som lenge har ligget ubrukt i garderoben? Da kan du ta den med til Morris, så ser vi til at den får et nytt liv. Din innleverte veske vurderes i butikk, og som takk får du en rabattsjekk som du kan bruke ved kjøp av et nytt valgfritt produkt.

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i Fretex-boksen utenfor [PLASSERING].

Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene. Fretex ønsker at gavene er hele og fine slik at de kan gjenbrukes, enten via salg eller Frelsesarmeens utdeling. Les mer om Fretex sin innsamling av klær her.

H&M tar imot klær og tekstiler i alle tilstander i sine klesinnsamlingsbokser. Slik fungerer det:

 1. Ta med uønskede klær eller tekstiler, uansett merke og tilstand, til en av våre butikker.
 2. Lever posen med uønskede klær i kassen, og motta en gavekupong som du kan bruke ved neste kjøp. Enkelt!
Når du har levert dine tidligere favorittplagg i en av våre klesinnsamlingsbokser, tar H&Ms forretningspartner I:CO over. De tømmer boksene, og sorterer innholdet i tre kategorier:
 • Bruktklær: Klær som fortsatt kan brukes blir markedsført som bruktklær.
 • Gjenbruk: Klær som ikke lenger kan brukes, blir gjort om til andre produkter, som rengjøringskluter eller nye kleskolleksjoner.
 • Resirkuler: Alle andre klær og tekstiler brytes ned til tekstilfibre og brukes til å lage f.eks. isolasjonsmaterialer.

Lever dine gamle briller hos Synsam

I alle Synsam-butikker er det en innsamlingsboks hvor du kan levere dine gamle briller. Vi tar imot alt, selv ødelagte innfatninger og solbriller fra andre butikker, og bruker materialene til å lage nye briller!

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Småelektrisk, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: [Dagligvarebutikk], Europris, Clas Ohlson

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

I miljøstasjonene hos [MATBUTIKK/Clas Ohlson/Europris] kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. 

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Alti Jernia Kjøkken 750X500

Kjøkkenredskaper

Kan leveres hos: Butikk 1, Butikk 2, Butikk 3

Stekepanner, kjeler og kniver kan leveres....
Jernia? Kitchn? Tilbords?

Jernia har en rekke tjenester der du kan fikse på det du allerede har, eller levere det gamle og ødelagte til resirkulering. De har utdannede knivslipere i butikken som kan slipe dine gamle kniver for deg, og de tar imot gamle kjeler, kasseroller og stekepanner og også ødelagte drikkeglass, porselen og keramikk. Disse sendes til resirkulering, samtidig som du får 20 % rabatt på ny vare.

https://www.jernia.no/hjelperdeg/innbytteordning-resirkulering-metall-glass-porselen

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

Elektronikk

Kan leveres hos: Butikk 1, Butikk 2, Butikk 3

Mange av oss har en brukt mobiltelefon, PC eller kanskje til og med en vaskemaskin som vi ikke bruker lenger. Du kan pante det du ikke trenger hos Power, så sørger de for å reparere og videreselge produktene, eller eventuelt gjenvinne dem på forsvarlig vis – og du får poeng på din MyPOWER-konto. Les mer om ordningen her.

Har du fått ny mobiltelefon, kan andre få glede av din gamle. Dersom den er i OK stand, kan du selge den hos [BUTIKK].

Har du en mobiltelefon som ikke virker lenger, kan du levere den inn hos ____, som sørger for riktig avfallshåndtering.

Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer og skal ikke kastes sammen med annet avfall. ARK Bokhandel tar gratis i mot produkter av samme kategori som de selger, uavhengig av merke og hvor produktet er kjøpt.

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos: Clas Ohlson

Hos Clas Ohlson kan du pante tonere og blekkpatroner. Du får 10,- i pant per toner/blekkpatron. De patronene som er en del av produktsortimentet deres, blir påfylt igjen og solgt på nytt som Clas Ohlson-patroner. De patronene de ikke selger, sørger de for at materialgjenvinnes på riktig måte.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1, Vitusapotek, Boots Apotek

[APOTEK] tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Som en takk for at du gjenvinner har Vitusapotek to kampanjeperioder i året, hvor VI+bonuskunder får 1000 poeng i miljøbonus ved levering.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen.

 • [DAGLIGVARE - har alle dette? Vet Rema 1000 og Kiwi har]
 • Vitusapotek
 • Norli? ("Vi ser nå på muligheten for å gjøre bæreposene enda mer miljøvennlige gjennom å øke mengden resirkulert plast, samt å tilby flere gjenbrukbare bærenett for salg")
 • Mester Grønn var en av de første kjedene som tilbød gjenbrukbare handlenett til sine kunder. Ved å bruke handlenettet flere ganger, reduseres bruken av plastposer.

Mange av plastposene er laget av resirkulert plast og har god kvalitet, som gjør at de kan benyttes som avfallsposer.

Bransjer vi mangler

 • Bøker
 • Sport
 • Leker
 • Interiør
 • Frisør
 • Kosmetikk

(NMS Gjenbruk)

Kanskje noen senter som har samarbeid med NMS Gjenbruk (de har landets største gjenbrukskjede med 51 butikker som drives av 2500 frivillige medarbeidere)

NMS Gjenbruk tar imot møbler og gjenstander som de selger videre, noen tar imot stearin som sendes videre til støperi og andre tar også imot klær som sendes videre til andre land.