Swix sitt arbeid for å fase ut fluor i skismøring startet tilbake i 2013. Da satte de i gang det første forskningsprosjektet sammen med SINTEF, støttet av Norges forskningsråd. Dette prosjektet hadde som mål å bidra til en mer miljøvennlig fremtid for skisporten.

Nå har de fjernet all fluor fra skismøringen sin. Det betyr at ingen av produktene som Swix produserer, markedsfører eller selger i egne kanaler inneholder fluor eller andre giftige stoffer.

Inneholder skadelige stoffer

Folkehelseinstituttet forklarer at fluorholdig skismøring inneholder gasser som kan være helseskadelig å puste inn for brukere. Dette er en av grunnene til at Norges Skiforbund forbyr denne type smøring i barneskirenn. I tillegg er Perfluorerte stoffer (PFAS) i fluorsmøring så stabile at de i liten grad brytes ned i naturen, som resulterer at de spres over hele planeten gjennom vann- og luftstrømmer. Dermed går bruken også negativt utover andre levende organismer.

Velg fluorfri skismøring

Butikker og Swixs leverandører kan selv velge om de vil fortsette å selge produkter med eller uten fluor. Det vil si at Swixs tidligere, fluorholdige produkter fortsatt er til salgs enkelte steder. Les derfor godt på pakningen, eller spør ansatte i butikken om hjelp til å finne fluorfri skismøring.

Med ønske om en fin skisesong!

Kilder:

Swix
Folkehelseinstituttet
Miljødirektoratet