Miljøstasjoner

Hos Alti Lietorvet skal du kunne finne to miljøstasjoner, der du kan sortere rest- plast- og papiravfall. Det ligger en miljøstasjon i hver etasje.

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: Meny og Narvesen

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

 

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Reparering av sko

Skoringen hjelper deg med å blokke ut og impregnere skoene dine i butikk. De tar også i mot sko som krever enkel reparasjon, som de leverer til en lokal skomaker.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Klær

Småelektrisk, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: Meny

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

I miljøstasjonene hos Meny kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. Du finner miljøstasjonene ved panteautomaten.

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1, Vitusapotek

Apotek 1 og Vitusapotek tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos Meny og Skoringen kan du skaffe deg handlenett/poser som kan brukes om og om igjen!

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Reduser matsvinnet

For å være med å redusere matsvinn har Meny har et samarbeid med Too Good To Go.

Matredding 3