Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt lokalsenter.

Miljøstasjon

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. I miljøstasjonen vår utenfor inngang A kan du sortere papir-, plast- og restavfall.

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: Coop Extra

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

 

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Klær, tekstiler og sko

Kan leveres hos: Fretex-boks og NMS Gjenbruk

NMS Gjenbruk tar i mot brukte klær og tekstiler. Butikken finner du inne på senteret. Hos NMS Gjenbruk kan du også levere hele eller rester av stearin/stearinlys. 

Bak senteret finner du også en Fretex-boks, der du kan levere tekstiler du ikke lengre har behov for.

 

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Klær

Småelektrisk, el- avfall, kjøkkenredskaper, lyspærer, batteri, blekkpatroner og tonere

Kan leveres hos: Power

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Sminker

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1

Apotek 1 tar i mot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos Normal og Coop Extra får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Reduser matsvinnet

Hos Edgars Bakeri samarbeider de med ordningen Too Good To Go som et tiltak for å redusere matsvinnet.

Mette Lykke 21 Website Edit