ÅPENT I DAG: 10-20

Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter. 

kvinne som panter flaske i panteautomat

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos REMA 1000

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alle flasker og bokser med pant kan du pante i panteautomaten hos REMA 1000.

kvinne som sorterer glass og hermetikk

Klær, tekstiler, sko og briller

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs, kan andre få glede av.

H&M tar imot klær og tekstiler i alle tilstander i sine klesinnsamlingsbokser. Slik fungerer det:

  1. Ta med uønskede klær eller tekstiler, uansett merke og tilstand, til en av våre butikker.
  2. Lever posen med uønskede klær i kassen, og motta en gavekupong som du kan bruke ved neste kjøp. Enkelt!
Når du har levert dine tidligere favorittplagg i en av våre klesinnsamlingsbokser, tar H&Ms forretningspartner I:CO over. De tømmer boksene, og sorterer innholdet i tre kategorier:
  • Bruktklær: Klær som fortsatt kan brukes blir markedsført som bruktklær.
  • Gjenbruk: Klær som ikke lenger kan brukes, blir gjort om til andre produkter, som rengjøringskluter eller nye kleskolleksjoner.
  • Resirkuler: Alle andre klær og tekstiler brytes ned til tekstilfibre og brukes til å lage f.eks. isolasjonsmaterialer.

Lever dine gamle briller hos Synsam

I alle Synsam-butikker er det en innsamlingsboks hvor du kan levere dine gamle briller. Vi tar imot alt, selv ødelagte innfatninger og solbriller fra andre butikker, og bruker materialene til å lage nye briller!

barn som samler tomme batteri i glasskrukke

Småelektrisk, lyspærer og batterier

Kan leveres hos REMA 1000

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

I miljøstasjonen ved REMA 1000 kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. 

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Kjøkkenredskaper

Kan leveres hos Kitch'n

Hos Kitch'n kan du levere dine gamle og ødelagte kjøkkenredskaper til resirkulering - stekepanner, kjeler og kniver med mer.

Elektronikk

Kan leveres hos Elon og Elkjøp Phonehouse

Mange av oss har en brukt mobiltelefon, PC eller kanskje til og med en vaskemaskin som vi ikke bruker lenger. Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer og skal ikke kastes sammen med annet avfall. Ta det med til Elon, så sørger de for at avfallet blir håndtert på en forsvarlig måte.

Har du en mobiltelefon som ikke virker lenger, kan du levere den inn hos Elkjøp Phonehouse, som sørger for riktig avfallshåndtering.

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos Clas Ohlson

Hos Clas Ohlson kan du pante tonere og blekkpatroner. Du får 10,- i pant per toner/blekkpatron. De patronene som er en del av produktsortimentet deres, blir påfylt igjen og solgt på nytt som Clas Ohlson-patroner. De patronene de ikke selger, sørger de for at materialgjenvinnes på riktig måte.

medisiner/piller som ligger på grønt blad

Legemidler

Kan leveres hos Apotek 1 og Apotek 1 Mandal

Apotekene tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

handlenett som henger på dør

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos Normal får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen.

Mange av plastposene er laget av resirkulert plast og har god kvalitet, som gjør at de kan benyttes som avfallsposer.

Relaterte artikler