ÅPENT I DAG: 10-20

To råd til alle som vil begynne med friluftsliv:

For det første anbefales det å starte med å gå tur i godt vær. Det gir mersmak, og du får lyst til å gå på tur igjen, sier Vidar Michaelsen på G-Sport Mandal og legger til: Det andre er å alltid drive sporløs ferdsel. I Norge har vi allemannsretten som gir deg muligheten til å gå hvor vi vil i skogen, langs kysten og på fjellet. For at alle skal få en fin opplevelse, rydder vi alltid etter oss.

1. Kle deg etter vær og vind:

Kle deg i lett ullundertøy i netting innerst, men tynt ullundertøy fungerer også fint. Utenpå det burde  det være mellomlag i ull eller fleece, og deretter noe vindtett. For kalde tider ta med lue votter in case.

2. Planlegg turen

De fleste av oss bor i nærheten av et turområde. Start med å finne en sti like ved der du bor, og å bruke kart for å være sikker på hvor du er. En mulighet for læring er å øve på bruk av kart gjennom turorientering. Noe annet en kan gjøre er å sjekke kartet på ut.no og undersøke mulighetene for turmål der man bor.
Du trenger ikke gå langt for å få store naturopplevelser. Etter hvert mestrer du naturen. Da kan du begynne å gå ut i dårlig vær og kjenne at det også er innenfor komfortsonen din.

La gjerne også barna bære sekk.

La gjerne også barna bære sekk.

3. Bær alltid sekk

Selv på korte turer bør man ha med seg en liten sekk med matpakke, drikke, et liggeunderlag, førstehjelpssaker og en liten dunjakke. Mat og klær ligger i plastposer for å holde seg tørt i tilfelle en regnskur. Det kan være lurt å å ha varmt vann på termosen. Da kan du rense sår i fall noe skjer, og de som er med på tur kan velge hva de vil drikke.

4. Spiser gjerne ute

Et av turens høydepunkt er pausen. Da er det viktig å drikke vann og spise noe godt. Å spise i naturen er utrolig deilig. Varm opp wienerpølser på en termos og ta med lomper ut. Da har du noe som får barna med på tur og som kan være starten på noe nytt. Det handler mest av alt om å komme i gang. Det finnes mange fine turmatprodukter du kan varme opp med varmt vann eller eventuelt koke opp vann med brenneren.

Oppsummering:

  • Gjør det enkelt – bruk det utstyret du har liggende.
  • Legg lista lavt og klapp deg selv på skulderen for hver tur du tar.
  • Unngå å fryse.
  • Planleggen turen på kartet. Bruk ut.no til å finne turmål
  • Begynn i det små med å gå den samme stien mange ganger, aller helst i nærområdet.
  • Ha med mat og drikke.
  • Husk førstehjelpsutstyr og varm jakke.
  • Snu i tide.

God tur! 

Relaterte artikler