ÅPENT I DAG: 10-20

Det hele startet i midten av 80-tallet. Gründer og tidligere eier av Nordbyen kjøpesenter, Roy-Tore Thomassen, reiste rundt i hele landet for å lære av andre kjøpesenteraktører. Blant annet tilbrakte han en hel dag sammen med Petter Stordalen, som den gang var senterleder på City Syd i Trondheim. Ringen er på en måte sluttet nå som Petter Stordalen i dag er en av Nordbyens eiere.

Roy-Tore bestemte seg for å jobbe for etablering av et kjøpesenter i Larvik. Han hadde sammen med sin far, Tormod Thomassen, drevet Nanset Stormarked, som var Vestfolds største dagligvareforretning.

Grunnleggere Thomassen

Nanset Stormarked tiltrakk seg kunder fra hele Vestfold, og det var naturlig å tenke en etablering av kjøpesenter i tilknytning til dagligvarebutikken. Idéen og lærdommen han hadde ervervet ble til konkrete skisser og planer som fikk gjennomslag i tidligere Hedrum Kommune i slutten av 80-tallet. Enkelte hadde betegnet både han og hans far som overmodige allerede etter etableringen av Nanset Stormarked, men med disse planene tenkte nok mange at det han nå skulle i gang med ville bli for tøft.

Den 1.11.1991 kl. 11.00 åpnet likevel Nordbyen Kjøpesenter dørene. Det var Larviksdamen Marith Pihl Nyquist som fikk det ærefulle oppdraget å klippe åpningssnoren til Nordbyen Kjøpesenter, med innbudte gjester og stor folkeansamling på utsiden som ville oppleve kjøpesenteret for aller første gang. Navnet Nordbyen kom til gjennom en navnekonkurranse, og har siden den gang vært spiren til flere etableringer i området som også bærer Nordbyen i sitt navn.

snorklipping under åpningen av Nordbyen kjøpesenter i 1991

Butikkmiksen ble en god blanding av lokale butikkdrivere og store kjeder - en butikkmiks som ble tatt godt imot av kundene. Gjennom de 30 årene Nordbyen har holdt åpent så har en rekke butikker kommet, og like mange forsvunnet. Det er en naturlig del av hverdagen til et kjøpesenter. Det handler hele tiden om å finne den best mulige butikkmiksen for å være konkurransedyktig, og konkurransedyktig har Nordbyen i aller høyeste grad vært.

Nordbyen ble utvidet mot øst, og oppgradert utvendig også mot nord, med ferdigstillelse i 1997/1998. Med det kom klesgiganten H&M til Larvik og Nordbyen.

Nordbyen ble den 1.1.1998 solgt til kjøpesenterselskapet Steen & Strøm. Den store kjøpesenteraktøren som gjennom tiden har hatt flere eiere, både norske og internasjonale, skulle bli med å prege utviklingen videre helt frem til 1. juli 2021. Tiden var da kommet til at nåværende norske eiere kjøpte Nordbyen gjennom selskapet Aurora AS. Senteret forvaltes nå av det norske forvaltningsselskapet Alti Forvaltning AS.

Nordbyen har hele tiden vært gjenstand for fornyelser. I 2003 ble en tidligere parkering under tak bygget om til butikker der H&M og Jernia er i dag. I 2006 ble hele etasjen over Meny ferdigstilt, senteret fikk flere nye butikker og andre etasje ble knyttet sammen. I 2009 kom Clas Ohlson inn i en tidligere parkeringskjeller.

kollasj utbygging parkeringshus

Nordbyen, som i disse dager fyller 30 år, har alltid vært en betydelig handelsaktør i Larvik, og vært med på å sette Larvik på handelskartet i Vestfold. Nordbyen har også vært en betydelig arbeidsplass, og hatt i snitt ca. 400 ansatte til enhver tid. Opp gjennom disse årene har senteret vært en viktig sosial arena for veldig mange, og idretts- og kulturlivet har fått solgt tusenvis av lodd til inntekt for sin egen forening. Mange kjente artister har besøkt senteret, og mange som i dag er 30 år, har både selv fått ansiktsmaling og deres barn har fått det. Nordbyen har også vært en betydelig lokal sponsor i disse årene.

Vi takker for følget så langt, og ser frem til fortsettelsen sammen med alle våre trivelige kunder.

fasade inngangsparti Alti Nordbyen

Alti Nordbyen.

Relaterte artikler