Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter.

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: MENY og Narvesen

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alle flasker og bokser med pant kan du pante hos MENY og Narvesen.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Glass

Klær, tekstiler, sko og briller

Kan leveres hos: Morris, H&M, Lindex, Synsam, Brilleland, Kid Interiør og tekstilcontainere på hovedparkeringen

Du har kanskje en veske som du har blitt lei av, eller en som lenge har ligget ubrukt i garderoben? Da kan du ta den med til Morris, så ser vi til at den får et nytt liv. Din innleverte veske vurderes i butikk, og som takk får du en rabattsjekk som du kan bruke ved kjøp av et nytt valgfritt produkt.

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i tekstilcontainerne våre. Disse er plassert på hovedparkeringen vår, mot Hovlandbanen. Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene. 

H&M tar imot klær og tekstiler i alle tilstander i sine klesinnsamlingsbokser. Slik fungerer det:

  1. Ta med uønskede klær eller tekstiler, uansett merke og tilstand, til en av våre butikker.
  2. Lever posen med uønskede klær i kassen, og motta en gavekupong som du kan bruke ved neste kjøp. Enkelt!
Når du har levert dine tidligere favorittplagg i en av våre klesinnsamlingsbokser, tar H&Ms forretningspartner REMONDIS over. De tømmer boksene, og sorterer innholdet i tre kategorier:
  • Bruktklær: Klær som fortsatt kan brukes blir markedsført som bruktklær.
  • Gjenbruk: Klær som ikke lenger kan brukes, blir gjort om til andre produkter, som rengjøringskluter eller nye kleskolleksjoner.
  • Resirkuler: Alle andre klær og tekstiler brytes ned til tekstilfibre og brukes til å lage f.eks. isolasjonsmaterialer.

Kid Interiør tar i mot rene dyner, puter, tekstiler, klær, gardiner, sengetøy o.l. og sender de til resirkulering for deg.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Klær

Lever det fra deg hos Lindex i stedet for å kaste det

Vi aksepterer alle typer tekstiler, uansett hvor du kjøpte dem. Tekstilene skal være tørre, rene og forseglet i en plastpose.

Når du leverer inn minst én tekstilpose, får du 50,– i rabatt når du handler for 300,–, og rabatten er gyldig i tre måneder. Du kan levere så mye tekstiler du vil, men du får kun bruke rabatten én gang per gang. Tilbudet kan ikke kombineres med andre rabatter som du kan bruke på lindex.com, eller brukes til å kjøpe gavekort.

Tekstiler som samles inn i butikkene våre, går videre til Fretex. Der sorterer de innsamlede tekstiler og sirkulerer så mye som mulig som kan brukes og elskes av noen andre, for eksempel gjennom bruktbutikker. Hvis kvaliteten på tekstilet ikke er god nok til gjenbruk, vil det bli bl.a. bli resirkulert til isolasjonsmateriale eller industrikluter.

Lever dine gamle briller hos Synsam eller Brilleland

I alle Synsam-butikker er det en innsamlingsboks hvor du kan levere dine gamle briller. Vi tar imot alt, selv ødelagte innfatninger og solbriller fra andre butikker, og bruker materialene til å lage nye briller!

Hos Brilleland renser de brillene og sender dem til Vision for All. VFA er en uavhengig, ideell organisasjon som hjelper fattige i utviklingsland ved å foreta synsprøver og dele ut briller. Dette gjør de ved å samle inn nye og brukte briller i Norge, som måles opp og klargjøres gjennom dugnadsarbeid. Frivillige og optikere gjennomfører så prosjektreiser i de ulike land, der optikere ikke er allment tilgjengelig og behovet er stort.

 

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Småelektrisk, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: MENY og Clas Ohlson

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

I miljøstasjonene hos MENY og Clas Ohlson kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. 

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Alti Jernia Kjøkken 750X500

Kjøkkenredskaper

Kan leveres hos Jernia

Jernia har en rekke tjenester der du kan fikse på det du allerede har, eller levere det gamle og ødelagte til resirkulering. De har utdannede knivslipere i butikken som kan slipe dine gamle kniver for deg, og de tar imot gamle kjeler, kasseroller og stekepanner og også ødelagte drikkeglass, porselen og keramikk. Disse sendes til resirkulering, samtidig som du får 20 % rabatt på ny vare. Les mer om innbytteordningen her.

Elektronikk

Kan leveres hos: Clas OhlsonJernia og ARK Bokhandel

Mange av oss har brukt elektronikk vi ikke bruker lenger. Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer og skal ikke kastes sammen med annet avfall. Clas Ohlson, Jernia og ARK Bokhandel tar gratis i mot produkter av samme kategori som de selger, uavhengig av merke og hvor produktet er kjøpt.

Har du en mobiltelefon som ikke virker lenger, kan du levere den inn hos Telia, som sørger for riktig avfallshåndtering.

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos: Clas Ohlson

Hos Clas Ohlson kan du pante tonere og blekkpatroner. Du får 10,- i pant per toner/blekkpatron om du er medlem av Club Clas. De patronene som er en del av produktsortimentet deres, blir påfylt igjen og solgt på nytt som Clas Ohlson-patroner. De patronene de ikke selger, sørger de for at materialgjenvinnes på riktig måte.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1

Apoteket tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen:

Mange av plastposene er laget av resirkulert plast og har god kvalitet, som gjør at de kan benyttes som avfallsposer.

Reduser matsvinnet

Hos Alti Nordbyen samarbeider Espresso House og Meny med Too Good To Go.