OPENT I DAG: 10-19

Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter.

kvinne som panter flaske i panteautomat

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: Extra og Bunnpris

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alle flasker og bokser med pant kan du pante i panteautomaten hos Extra og Bunnpris.

klær som pakkes i boks for resirkulering

Klær, tekstiler, sko og briller

Kan leveres i UFF-containeren utenfor Nille

Du har kanskje en genser du har blitt lei av, eller en bukse som lenge har ligget bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i UFF-containeren utenfor Nille.

Dine brukte klær, sko og tekstiler har kanskje liten verdi for deg – men for oss og mange andre i verden så har tøyet ditt høy verdi. Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene, og blir til utdanning, mat og medisiner.

Per i dag kan alle tekstiler leveres – så lenge de er hele, rene og tørre. UFF samler inn tøy til ombruk. Åpenbart tekstilavfall sorterer du fra og leverer som restavfall. Er du i tvil så gjør vi jobben for deg.

Pakk klærne i lukkede poser/sekker. Sett gjerne en strikk rundt sko, slik at de ikke kommer fra hverandre under omlasting, transport og sortering.

UFF tar i mot klær, sko, accessoirer og lettere husholdningstekstiler; herunder duker, håndklær, gardiner, puter, sengetøy og myke leker. Vi tar også imot dunprodukter selv om de ikke er hele og rene. Gammelt dun blir resirkuert til nye produkter.

barn som samler tomme batteri i glasskrukke

Småelektrisk, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: Extra, POWER og Bunnpris

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

Hos Extra, POWER og Bunnpris kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. 

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Elektronikk

Kan leveres hos: POWER og ARK Bokhandel

Mange av oss har en brukt mobiltelefon, PC eller kanskje til og med en vaskemaskin som vi ikke bruker lenger. Du kan pante det du ikke trenger hos POWER, så sørger de for å reparere og videreselge produktene, eller eventuelt gjenvinne dem på forsvarlig vis – og du får poeng på din MyPOWER-konto. Les mer om ordningen her.

POWER tar også imot både mekaniske og elektriske kjøkkenredskaper.

Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer og skal ikke kastes sammen med annet avfall. ARK Bokhandel tar gratis i mot produkter av samme kategori som de selger, uavhengig av merke og hvor produktet er kjøpt.

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos: POWER

Hos POWER kan du levere tonere og blekkpatroner, så sørger de for at produktene materialgjenvinnes på riktig måte.

medisiner/piller som ligger på grønt blad

Legemidler

Kan leveres hos: Vitusapotek

Vitusapotek tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Som en takk for at du gjenvinner har Vitusapotek to kampanjeperioder i året, hvor VI+bonuskunder får 1000 poeng i miljøbonus ved levering.

handlenett som henger på dør

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen:

Mange av plastposene er laget av resirkulert plast og har god kvalitet, som gjør at de kan benyttes som avfallsposer.

Relaterte artikler