Stengt i dag

Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter. 

Miljøstasjoner

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. I miljøstasjonene våre kan du sortere papir, plast og mat- og restavfall. Disse finner du mellom Intersport og Floyd, i vindfanget ved Gjensidige og ved heisen.

kvinne som panter flaske i panteautomat

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: REMA 1000 og i Surnadal Røde Kors sin boks ved Ribi

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomaten kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alle flasker og bokser med pant kan du pante i panteautomaten hos REMA 1000. Surnadal Røde Kors har også en grønn boks mellom Fretex-boksene ved Ribi, hvor du kan levere flasker og bokser med pant. Pengene går til Røde Kors.

kvinne som sorterer glass og hermetikk

Klær, tekstiler og sko

Kan leveres i Fretex-boksene

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i Fretex-boksene ved siden av Ribi.

Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene. Fretex ønsker at gavene er hele og fine slik at de kan gjenbrukes, enten via salg eller Frelsesarmeens utdeling. Les mer om Fretex sin innsamling av klær her.

Reparering av slitte sko

Har du behov for å reparere skoen dine? Hos INC og Eurosko tar de i mot sko for reparasjon. De sender skoene videre til en lokal skomaker.

barn som samler tomme batteri i glasskrukke

Elektronikk

Kan leveres hos: POWER

Mange av oss har en brukt mobiltelefon, PC eller kanskje til og med en vaskemaskin som vi ikke bruker lenger. Du kan pante det du ikke trenger hos POWER, så sørger de for å reparere og videreselge produktene, eller eventuelt gjenvinne dem på forsvarlig vis – og du får poeng på din MyPOWER-konto. Les mer om ordningen her.

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos: POWER

Hos POWER kan du levere tonere og blekkpatroner, så sørger de for at produktene materialgjenvinnes på riktig måte.

Småelektrisk, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: REMA 1000POWER, Europris og ARK Bokhandel

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

I miljøstasjonene hos Europris, POWER og REMA 1000 kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. 

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer og skal ikke kastes sammen med annet avfall. ARK Bokhandel tar gratis i mot produkter av samme kategori som de selger, uavhengig av merke og hvor produktet er kjøpt.

medisiner/piller som ligger på grønt blad

Legemidler

Kan leveres hos: Boots Apotek

Apoteket tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

handlenett som henger på dør

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen:

Mange av plastposene er laget av resirkulert plast og har god kvalitet, som gjør at de kan benyttes som avfallsposer.

Reduser matsvinnet

Hos Johansen Conditori samarbeider de med ordningen Too Good To Go for å redusere matsvinnet.

Relaterte artikler