ÅPENT I DAG: 10-21

Tenk langsiktig – tenk bærekraftig!

På Vinterbro Senter setter vi bærekraft og miljø høyt på agendaen. Hos oss kan du resirkulere og levere inn alt fra briller og klær, til flasker og batterier.

Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på Vinterbro.

– Bærekraft er et viktig fokusområde som vi jobber mye med, og som allerede påvirker handlevanene og opplevelsene til våre kunder. Spesielt ser vi et økende fokus blant den yngre generasjon, som vil gi føringer for fremtiden. Det er viktig at vi viser miljøansvar, og retter fokus mot bærekraft i alle ledd, sier senterleder Grethe Johnsen.

Miljøstasjon

Vi har gjort det enkelt for deg å sortere riktig når du er på senteret. Vi har mange miljøstasjoner på senteret, hvor kan du sortere papir, plast og restavfall.

kvinne som panter flaske i panteautomat

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: REMA 1000, OBS og container ved Burger King

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alle flasker og bokser med pant kan du pante i panteautomatene hos REMA 1000 og OBS. I tillegg har vi en stor container i 1. etasje ved Burger King hvor du kan levere panteflasker. All pant fra denne går uavkortet til SuperSelma, en organisasjon som skaper lysglimt for kreftsyke barn og deres familie.

kvinne som sorterer glass og hermetikk

Klær, tekstiler, sko og briller

Kan leveres hos: KappAhl, Cubus, Dressmann, Synsam, Kid Interiør og Fretex- og UFF-boksene

Har buksa fått et hull på kneet, eller virker ikke lenger glidelåsen som den skal? Da er det hjelp å få hos Skredder Thi.

Mister Minit kan hjelpe deg med å reparere sko. Mister Minit er en verdensledende kjede innen skoreparasjon, skoservice og nøkkelkopiering.

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i Fretex- eller UFF-boksen på trekanttomten utenfor senteret.

Alt av tilbehør til klær og tekstiler kan også leveres i boksene hos KappAhl, Cubus og Dressmann.

Kid Interiør tar imot brukte interiørtekstiler i samarbeid med UFF Norge. Slik gjør du:
  1. Samle dine brukte interiørtekstiler – gardiner, duker, håndklær, sengesett, dyner og puter o.l
  2. Legg de rene tekstilene i en returpose (som du får i en Kid-butikk) eller bruk en vanlig bærepose. Knyt igjen!
  3. Putt posen i en UFF-container eller lever den i din nærmeste Kid-butikk.

Les mer om Kids tekstil-returordning her.

klær som skal resirkuleres

I alle Synsam-butikker er det en innsamlingsboks hvor du kan levere dine gamle briller. Vi tar imot alt, selv ødelagte innfatninger og solbriller fra andre butikker, og bruker materialene til å lage nye briller.

Du kan også gi dine gamle briller nytt liv ved å levere de inn til Brilleland. Sammen med Vision For All sørger de for at de blir tildelt noen som virkelig trenger dem.

barn som samler tomme batteri i glasskrukke

Elektronikk

Kan leveres hos: Clas Ohlson, Elkjøp, Lekia, Lampehuset, ARK Bokhandel, Nille og Kitch'n

Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer og skal ikke kastes sammen med annet avfall. Butikkene nevnt ovenfor tar gratis imot produkter som er i samsvar med deres sortiment.

Har du en mobiltelefon eller et nettbrett som ikke virker lenger, kan du levere den inn hos Telia, som tilbyr mobilpant. Ved å resirkulere forlenger du levetiden til mobilen din gjennom utvinning og gjenbruk. Sjekk hva du kan få i pant for din gamle mobil eller ditt gamle nettbrett her.

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos: Clas Ohlson og Elkjøp

Hos Clas Ohlson kan du pante tonere og blekkpatroner. Du får 10,- i pant per toner/blekkpatron. De patronene som er en del av produktsortimentet deres, blir påfylt igjen og solgt på nytt som Clas Ohlson-patroner. De patronene de ikke selger, sørger de for at materialgjenvinnes på riktig måte..

Småelektrisk, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: Miljøstasjonene, Clas Ohlson, Elkjøp og Lampehuset

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

Vi har tre miljøstasjoner på senteret hvor kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. I tillegg kan du levere lyspærer og batteri hos Clas Ohlson og Lampehuset. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. 

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Kosmetikk

I skjønnhetsbransjen blir enkelte produkter klassifisert som kosmetisk avfall, og kan være miljøfarlige å kaste i restavfallet eller helle i vasken - men 66 % av oss vet ikke hvor eller hvordan man skal sortere det. Kicks har laget en guide som hjelper deg på veien, og den kan du laste ned her.

medisiner/piller som ligger på grønt blad

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1 og Vitusapotek

Apotekene tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Som en takk for at du gjenvinner har Vitusapotek to kampanjeperioder i året, hvor VI+bonuskunder får 1000 poeng i miljøbonus ved levering.

Reduser matsvinnet

Flere av våre spise- og serveringssteder har et samarbeid med ordningen Too Good To Go, som et tiltak for å redusere matsvinn. Dette gjelder:

Relaterte artikler