Ved å ta miljøbevisste valg i hverdagen, tar vi alle ett steg nærmere en litt grønnere verden. For å hjelpe deg på veien, har du her en oversikt over hvordan du kan sortere miljøvennlig på ditt Alti-senter. 

Alti Infinitum Pant Foto Katrine Lunke 7

Pant flasker og bokser

Kan leveres hos: Bunnpris og REMA 1000

For hver flaske du panter, bidrar du til en stor gevinst for miljøet. I panteautomater kan du donere panten til Røde Kors, og samtidig være med i pantelotteriet. 

Visste du at dersom du panter én halvlitersflaske, så sparer du nok energi til å fulllade mobilen 70 ganger? Eller at dersom du panter to, så sparer du nok energi til å høre på musikk fra mobilen i 40 døgn i strekk? Les mer om miljøeffekten på infinitum.no.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Klær

Klær, tekstiler, sko og briller

Kan leveres hos: Aandahls, Stormberg og Fretex-boksen

Har buksa fått et hull på kneet, eller virker ikke lenger glidelåsen som den skal? Da er det hjelp å få hos Aandahls.

Har du noe som alltid ligger bakerst i skapet? Det du har til overs og som andre kan få glede av, kan leveres i Fretex-boksen på parkeringsplassen.

Alt av tilbehør til klær og tekstiler er fine gaver som kan leveres i boksene. Fretex ønsker at gavene er hele og fine slik at de kan gjenbrukes, enten via salg eller Frelsesarmeens utdeling. Les mer om Fretex sin innsamling av klær her.

Brukte klær kan også leveres hos Stormberg. Panteprisen varierer fra plagg til plagg, og du finner pantesummen på merkelappen på innsiden av alle Stormbergplagg. Plagg som pantes må være nyvasket, men de kan gjerne være slitt og delvis ødelagt. Les mer om Stormbergs panteordning her.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Batterier

Småelektrisk, lyspærer og batterier

Kan leveres hos: Bunnpris, POWER, REMA 1000, iPhonefixer'n, Rusta, Extra Leker og Kid Interiør

Visste du at batterier ikke skal kastes i restavfall grunnet brannrisiko i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg? Derfor er det viktig å levere brukte batterier til gjenvinning.

Hos oss kan du levere inn både småelektrisk, lyspærer og batterier som ikke virker lenger. Dersom det er store mengder du skal levere, kan det være lurt å ta en telefon til butikken på forhånd. 

Husk at det kan være noe restenergi igjen i batteriene, så teip polene på batteriene før du leverer dem.

Extra Leker tar kun imot batteri, og iPhonefixer'n og Kid Interiør tar kun imot småelektrisk avfall.

Alti Jernia Kjøkken 750X500

Kjøkkenredskaper

Kan leveres hos: Jernia

Jernia har en rekke tjenester der du kan fikse på det du allerede har, eller levere det gamle og ødelagte til resirkulering. De har utdannede knivslipere i butikken som kan slipe dine gamle kniver for deg, og de tar imot gamle kjeler, kasseroller og stekepanner og også ødelagte drikkeglass, porselen og keramikk. Disse sendes til resirkulering, samtidig som du får 20 % rabatt på ny vare. Les mer om innbytteordningen her.

Elektronikk

Kan leveres hos: Barnas Hus, POWER, REMA 1000, Nille, Extra Leker, Rusta, Jernia, Clas Ohlson, Telenorbutikken, ARK Bokhandel

Elektriske produkter inneholder miljøskadelige stoffer og skal ikke kastes sammen med annet avfall. Butikkene nevnt ovenfor tar gratis i mot produkter av samme kategori som de selger, uavhengig av merke og hvor produktet er kjøpt.

Mange av oss har en brukt mobiltelefon, PC eller kanskje til og med en vaskemaskin som vi ikke bruker lenger. Du kan pante det du ikke trenger hos POWER, så sørger de for å reparere og videreselge produktene, eller eventuelt gjenvinne dem på forsvarlig vis – og du får poeng på din MyPOWER-konto. Les mer om ordningen her.

Har du en mobiltelefon som ikke virker lenger, kan du levere den inn hos Telenorbutikken, som sørger for riktig avfallshåndtering.

Tonere og blekkpatroner

Kan leveres hos: Clas Ohlson

Hos Clas Ohlson kan du pante tonere og blekkpatroner. Du får 10,- i pant per toner/blekkpatron. De patronene som er en del av produktsortimentet deres, blir påfylt igjen og solgt på nytt som Clas Ohlson-patroner. De patronene de ikke selger, sørger de for at materialgjenvinnes på riktig måte.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Medisin

Legemidler

Kan leveres hos: Apotek 1 og Vitusapotek

Apotekene tar imot gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes. 

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall, så apoteket sorterer dem og sørger for at de blir forsvarlig destruert, slik at det ikke kan føre til skader på natur, mennesker eller dyr. Visste du at medisin som ikke kastes forsvarlig blant annet kan føre til utvikling av resistente bakterier? Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Er du usikker, er det bedre å levere produktene til apoteket, eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Som en takk for at du gjenvinner har Vitusapotek to kampanjeperioder i året, hvor VI+bonuskunder får 1000 poeng i miljøbonus ved levering.

Alti Velg Alti Grønt Gjenvinning Og Resirkulering Bærenett

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen - over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder, så dersom du får valget i butikk - velg gjerne papir.

Hos flere av våre butikker får du også kjøpt miljøvennlige handlenett som kan brukes igjen og igjen.

Mange av plastposene er laget av resirkulert plast og har god kvalitet, som gjør at de kan benyttes som avfallsposer.